falsovanie
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Falšovať sa dá čokoľvek, aj káva. Policajti zadržali viac ako 20 ton

KRAKOV / Vedeli ste o tom, že falšovať sa dá aj káva? Policajti zadržali viac ako dve desiatky ton, ktoré boli určené pre stredoeurópsky trh.

Organizovaná zločinecká skupina zložená z mužov a žien z Poľska, Talianska a Nemecka sa zaoberala falšovaním kávy už dlhšiu dobu. Princíp ich činnosti bol pomerne jednoduchý. „Objavili sme 24 ton kávy a produkčnú linku na jej spracovanie a balenie,“ informoval policajný hovorca Sebastian Gleń.

Išlo o kávu, ktorá mala podľa policajtov pochádzať z Nemecka. Do Poľska bola v surovom stave prevezená za jediným účelom – aby ju prebalili do iného obalu. „V jednej z veľkých hál ju rozdeľovali do obalov známej talianskej značky,“ vysvetľuje vyšetrovateľ Mateusz Drwal.

Nešlo ale o originálne balenia, ale o ich falzifikáty. Priamo pri zásahu policajti zaistili až 24 ton kávy, pričom existuje predpoklad, že páchatelia túto trestnú činnosť vykonávali už dlhšie a teda spracovali oveľa viac kávy. Polícia zadržala až 11 podozrivých. Páchatelia sa počas výsluchu k činu priznali. Výber talianskej značky kávy ale odôvodnili práve jej vysokou cenou.

Viac..  Šefčovič poprial Pellegrinimu úspešný výkon mandátu v časoch mimoriadnych výziev

„Zvyčajne sa stretávame s falšovaním balení tabaku – no s kávou sme sa stretli po prvýkrát,“ dodal Drwal. Medzi zadržanými sa má nachádzať aj vodca organizovanej zločineckej skupiny. Tesne pred príchodom policajtov sa ešte obvinení pokúsili nástroje na falšovanie previezť. V prípade dokázania viny hrozí jednému z mužov až 10-ročný trest za zosnovanie zločineckej skupiny a zvyšným páchateľom 5-ročný trest za účasť v tejto skupine.

Okrem vodcu organizovanej zločineckej skupiny boli obvinení prepustení na slobodu a bol im udelený zákaz opustenia krajiny.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Tusk

Poľský premiér Tusk upozornil na hrozbu novej vojny v Európe, píšu médiá

Poľský premiér Donald Tusk pre európske média uviedol, že Európa znova vstúpila do predvojnového obdobia. …

Consent choices