peniaze
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Vo Fínsku bol Národný deň závisti. Zverejnili, koľko daní odviedol občan

HELSINKI / Ktorý podnikateľ predal svoju firmu? Koľko daní vlani odviedol sused? Odpovede na podobné otázky sa dozvedia obyvatelia Fínska pravidelne každý rok 1. novembra. Takzvaný „Národný deň závisti“ má za cieľ odolať rastúcej nerovnosti v spoločnosti. V tento deň sa zverejňujú informácie o tom, koľko daní odviedol každý občan tejto severskej krajiny.

Esa Saarinen, profesorka filozofie na univerzite Aalto v Helsinkách „Národný deň závisti“ označila celkom za pomerne pozitívnu formu klebiet.

Fínsko je v tomto ohľade pomerne ojedinelé. Hoci sa niektorí na každoročný rituál sťažujú, že je inváziou do súkromia, väčšina tvrdí, že pomohla krajine odolať trendu rastúcej nerovnosti v spoločnosti.

Prvý deň v novembri je veľkou udalosťou aj pre novinárov vo Fínsku. Preberajú sa veľkým množstvom dát a na základe verejne dostupných informácií potom vydávajú články a analýzy.

„Keď zverejníme tieto údaje, tak si ľudia, ktorí majú nižší plat, začnú hovoriť:, Prečo moji kolegovia zarobia viac?“ povedal pre NY Times Tuomo Pietilainen, investigatívny reportér z Helsingin Sanomat. „Naša práca má za následok, že firmy ľuďom platia viac,“ dodal. Zamestnávatelia majú naopak opačný názor, podľa nich by bez tejto transparentnosti boli lepšie podmienky.

Verejnosť sa tak napríklad dozvie, koľko peňazí si zarobila najznámejšia pornoherečka v krajine. Tá mala za rok obdržať cez 23 tisíc eur. Fínska vláda daňové priznania sprístupnila verejnosti  v 19.storočí. Ešte donedávna sa ale musela verejnosť prehrabávať objemnými knihami, ak túžili po týchto informáciách. V dnešnej dobe to ale za nich robia bulvárne magazíny. Tie povolajú niekedy až polovicu svojej redakcie na to, aby sa ponorila do veľkého množstva dát.

Viac..  EÚ nakúpi 12 nových hasičských lietadiel na hasenie najmä letných požiarov

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

jurzyca

Eugen Jurzyca: SASKA nechce zvyšovať dane ani v Európskom parlamente

V EP sme hlasovali o správe, ktorá obsahovala výzvu na revíziu dlhodobého rozpočtu EÚ. Cieľom …

Consent choices