Lajcak Barnier
Michel Barnier a Miroslav Lajčák. PHOTO: MZVaEZ SR.

Lajčák: Musíme sa vyhnúť neriadenému odchodu Spojeného kráľovstva z EÚ

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Miroslav Lajčák prijal dnes (6. novembra 2018) hlavného vyjednávača EÚ pre vystúpenie Spojeného kráľovstva Veľkej Británie a Severného Írska z EÚ Michela Barniera. Partneri diskutovali o aktuálnom priebehu rokovaní o brexite, pričom dominovala téma finalizácie právneho textu dohody o vystúpení.

V tejto súvislosti ocenili, že v ostatnom kole negociácii sa podarilo dosiahnuť výrazný pokrok v otázkach geografického označenia pôvodu, dohľadu nad vykonávaním dohody, ochrany osobných údajov, či spolupráce v oblasti bezpečnosti a dopravy. Zhodli sa, že najzložitejšou kapitolou zostáva írska hranica a s tým súvisiace colné usporiadanie.

Zároveň skonštatovali, že uspokojivé vyriešenie tejto otázky bráni uzatvoreniu rokovaní a ich posunu do fázy formálnych schvaľovacích procedúr v európskom a britskom parlamente.  M. Lajčák a M. Barnier poukázali na potrebu zintenzívnenia  ďalších krokov s cieľom nájsť riešenie v citlivej otázke írskej hranice.

Decembrové zasadnutie Európskej rady by tak mohlo následne odsúhlasiť kompletný právny text dohody o vystúpení. Slovenský minister a európsky vyjednávač veria, že na oboch stranách je stále prítomný priestor pre pragmatizmus a vôľu nájsť cestu vpred v tejto zložitej otázke, hoci už nezostáva veľa času. „Sme vo finálnej fáze negociácií. Musíme vyvinúť maximálne úsilie, aby sme dosiahli konsenzus a vyhli sa neriadenému odchodu Spojeného kráľovstva  z EÚ. Je to naša povinnosť voči občanom a podnikateľskému sektoru,“ uviedol M. Lajčák.

Viac..  Lajčák je v hre o post veľvyslanca EÚ vo Švajčiarsku

Napriek tomu sa však nedá vylúčiť ani odchod Spojeného kráľovstva bez dohody a preto sú pripravované záložné plány, či už na úrovni EK ako aj členských štátov. Partneri diskutovali aj o potrebe politickej deklarácie o rámci budúcich vzťahov, ktorá by mala načrtnúť postbrexitovú víziu vzájomnej kooperácie. SR má záujem o úzku spoluprácu so Spojeným kráľovstvom v rôznych oblastiach, od obchodnoekonomickej, cez zahraničnopolitickú, bezpečnostnú, až po dopravu a sociálne veci.

O dac

Odporúčame pozrieť

brexit, londyn

Británia odmietla rokovania s EÚ o celoeurópskom programe mobility mladých ľudí

Britská vláda vylúčila akúkoľvek dohodu s EÚ, ktorá by mladým Britom uľahčila život, štúdium a …

Consent choices