pocitac
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Francúzsko nepoľaví, kým nepresadí digitálnu daň. Zameraná je na internetové giganty

PARÍŽ / Francúzsko si nedopraje odpočinok, kým sa neschváli jeho plán na zavedenie digitálnej dane v rámci celej Európskej únie, pričom to chce dosiahnuť do konca tohto roka.

Vyjadril sa tak francúzsky minister financií Bruno Le Maire. Francúzska vláda presadzuje novú daň na internetové giganty, ako sú Google, Apple, Facebook či Amazon, s cieľom donútiť tieto firmy platiť v EÚ dane, ktoré budú podľa Paríža férovejšie.

„Chceme schválenie smernice o digitálnej dani do konca tohto roka,“ povedal šéf francúzskeho rezortu financií novinárom v Bruseli. „Sme si vedomí toho, že existujú určité technické otázky a technické záležitosti, ale ide o technické veci a nie o politické problémy, takže stále máme tri alebo štyri týždne do budúceho Ecofinu (pravidelného zasadania ministrov financií EÚ) na vyriešenie týchto technických problémov,“ povedal Le Maire.

Aj Slovensko si ale chce odkrojiť z koláča. Veľké digitálne firmy ako Facebook, či Google zarábajú podľa ministerstva financií na reklame na Slovensku desiatky miliónov eur, krajina však z toho nemá nič. Európska komisia navrhuje novú daň z príjmu digitálnych firiem, ktorá by to mohla zmeniť, aby dane platili aj tam, kde pôsobia, nie len tam, kde majú svoje sídla.

Viac..  Predaj nových áut v EÚ vzrástol vo februári o 10,1 %

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices