hodiny
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Ľudia chcú letný čas, vláda zimný. Zamiešať karty môže koordinovaný čas

BRATISLAVA / V celoeurópskom prieskume sa ukázalo, že až okolo 80 percent obyvateľov si želá režim letného času a podobne dopadol prieskum aj na Slovensku. Vláda ale presadzuje zimný čas a rovnako názor má aj vláda u našich západných susedov, v Českej republike. Obidva časové režimy majú svoje výhody i nevýhody a na rôznych fórach prebieha horúca polemika. Všetko ale môže nakoniec dopadnúť inak. Do hry ale môže vstúpiť aj takzvaný koordinovaný svetový čas, známy pod skratkou UTC.

Podľa ankiet a prieskumov až okolo 80 percent Európanov, ale aj Slovákov, si želá letný čas. To pre nich znamená, že večer získajú hodinu denného svetla navyše. Získaná hodina v lete ale bude stratou hodiny v zime, keď slnko bude vychádzať namiesto o pol ôsmej až o pol deviatej. To ľuďom, podľa ich vlastných slov neprekáža. Naopak zástancovia zimného času s tým majú dosť veľký problém.

​Zimný čas podporujú najmä odborníci z oblasti medicíny a psychológie. Okrem iného sa opierajú o najnovšie vedecké poznatky v oblasti biorytmov. „Traja ľudia za to dostali minulý rok Nobelovú cenu,“ uviedla europoslankyňa Anna Záborská. „Hormóny, ktoré sa podieľajú na vzniku srdcovo-cievnych príhod, majú najvyššiu hladinu v skorých hodinách,“ informovala Michaela Macháčová, viceprezidentka Slovenskej spoločnosti všeobecného praktického lekárstva.

Vláda Slovenskej republiky sa opiera o stanoviská odborníkov, a preto presadzuje zimný čas. Rovnaké stanovisko už vyjadrila aj vláda Českej republiky. Všetko sa ale môže zmeniť. Nielen preto, že konečné rozhodnutie padne až na Rade Európy, ale v hre je tu ešte aj iné riešenie – používať koordinovaný svetový čas, tzv. UTC. „UTC čas je odvodený od nultého poludníka. V tomto režime UTC bežia všetky meteorologické služby na svete,“ vysvetlila meteorologička Miriam Jarošová. „Keď máme zimný čas, tak máme o jednu hodinu viac, pri letnom o dve hodiny viac oproti UTC,“ dodala. Podobne funguje aj armáda a mnohé nadnárodné spoločnosti.

Viac..  Komisia zaregistruje iniciatívu občanov „Môj hlas, moja voľba: za bezpečnú a dostupnú interrupciu"

Výhodou UTC by bol jednotný čas v Európe, poprípade vo svete. Nevýhodou, že poludnie, čiže slnko nad poludníkom by nebolo v celom svete o 12:00 a polnoc o 00:00, ale približne len v Západnej Európe. „Keď fungujú meteoslužby na tomto UTC a funguje to dobre, myslíme si, že aj spoločnosť by si na to zvykla,“ nazdáva sa meteorologička.

Išlo by o jednorazovú zmenu času. Napríklad Nový rok by nám naskočil v UTC o jednu hodinu neskôr zimného času. Ak sme doteraz vstávali o siedmej ráno zimného času, vstávali by sme rovnako aj po novom, iba UTC hodinky by nám ukazovali 6.00. Všetky doterajšie činnosti by sme podľa UTC robili o hodinu skôr s tým, že nejakú prechodnú dobu by sa uvádzali časy obidva, podobne ako pri zavedení eura aj koruny.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

EK schválila Slovensku 20 miliónov eur na podporu podnikov v súvislosti s vojnou na Ukrajine

Európska komisia schválila slovenskú schému vo výške 20 miliónov eur na podporu podnikov pôsobiacich v prvovýrobe …

Consent choices