brexit
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

Slovensko má expertnú skupinu. Analyzuje možný dopad tvrdého brexitu

BRATISLAVA / Slovensko sa pripravuje na tvrdý brexit bez dohody. Ako informoval premiér Pellegrini stretnutí s hlavným vyjednávačom únie Michelom Barnierom, v Bratislave bola zriadená špeciálna expertná skupina. Hrozba tvrdého brexitu ale neznervózňuje len politikov, ale aj bežných ľudí, ktorí pôsobia či pôsobili v Británii.

Michel Barnier je na svojej tour de členské štáty. V utorok navštívil Slovensko a ešte podvečer smeruje do Fínska. Hlavný vyjednávač únie pre brexit nášmu premiérovi nepovedal nič, čo by ešte nevedel. „Stále nie sme na tých 100 percentách, a to je to, čo nám chýba,“ povedal hlavný vyjednávač Európskej únie pre Brexit Michel Barnier. Spornou je naďalej hranica medzi Severným Írskom a Írskom, inak je všetko už na 90 percent dohodnuté. Bez toho hrozí tvrdý brexit, a to Slovensko ako proexportná krajina nepotrebuje.  „Negatívny vplyv tvrdého brexitu by bol oveľa väčší, kedže Británia je jeden z najväčších trhov, uviedol analytik ČSOB Marek Gábriš.

„Pre Slovensko je dôležité aká bude situáciu Slovákov, ktorí žijú a pracujú vo Veľkej Británii,“ uviedol premiér Pellegrini. Je ich približne 80 000 Slovákov žijúcich v Británii. Mnohí majú celého brexitu už plné zuby. „Stretli sme tam veľa Poliakov a Čechov, tí takisto odchádzajú. Neoplatí sa im to,“ uviedla Zuzana, ktorá pracovala v Británii, no rozhodla sa pre návrat domov.

Viac..  Lajčák je v hre o post veľvyslanca EÚ vo Švajčiarsku

Aj keď všetci chcú dohodu, hodiny tikajú a práve na tento účel bola vytvorená expertná skupina pre brexit. „Pripravuje všetky scenáre a analyzuje dopady na naše hospodárstvo, ale aj na spoločnosť ako takú,“ uviedol Pellegrini. V otázke brexitu drží únia politicky spolu. Ekonomicky je to už vec iná. „Z tohto pohľadu sa viacero krajín snaží už prilákať ostrovných investorov,“ dodal Gabriš.

Či je aj toto úlohou expertnej skupiny úplne jasné nie je. Podľa Pellegriniho má Slovensko výhodu v podobe automobilky Jaguar Land Rover a pri nej by to ani nemalo končiť. Pri nedostatku kvalifikovaných síl sa na druhej strane hodia všetci tí, ktorí sa budú z Británie vracať.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk/ Richard Juriš

O dac

Odporúčame pozrieť

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb …

Consent choices