studenti
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Záujem o štúdium v zahraničí stúpa. Na čo všetko sa študenti musia pripraviť?

BRATISLAVA / Záujem Slovákov o štúdium v zahraničí každým rokom stúpa. Veľkým hitom je najnovšie Dánsko, no čoraz viac sa obzerajú aj za lacnejším Holandskom. Na veľtrhu zahraničných univerzít v Bratislave sa dozviete, čo všetko musia slovenskí študenti splniť a koľko za to zaplatia.

Podľa organizátorov veľtrhu ročne odchádza za štúdiom do zahraničia 8000 mladých Slovákov, z toho prevažná väčšina do Česka. Záujem je ale aj o univerzity na severe Európy. Podmienkou je dobrá znalosť angličtiny, slušné vysvedčenie zo strednej školy, ale aj pár tisíc na účte ako vstupný kapitál. „Na verejných školách v Dánsku sa neplatí školné, ale samozrejme, životné náklady sú vyššie ako na Slovensku,“ uviedla Nikoline, zástupkyňa Univerzity Aarhus. „Pred odchodom by som odporúčal úspory 3 až 4-tisíc na tie prvé mesiace. Každý študent, ktorý si nájde prácu na 10-12 hodín týždenne, má nárok na štipendium 750 eur,“ povedal Roman Hutira, organizátor veľtrhu.

V Holandsku je ročné školné 2000 eur. Na druhej strane, tamojšia vláda vám dá pôžičku, ktorú môžete splácať 15 rokov. A ak si nájdete stálu brigádu, prilepšia vám ešte o 4 stovky mesačne. „Ak žijete na internáte, nakupujete v supermarketoch, varíte si sami a raz do týždňa si vyrazíte s priateľmi, postačí vám 600 eur na mesiac. Ak chcete žiť ako Holanďania, je to samozrejme oveľa drahšie,“objasnila Milena. Univerzita HZ v Holandsku. Väčšina Holanďanov nastupuje do práce po ukončení bakalára. Magisterský titul si robia až po niekoľkých rokoch a často im ho zaplatí zamestnávateľ. Vyučujúci, ktorý len prednáša, je tam prežitok. „Máme spoločné diskusie, pracujeme na reálnych projektoch zo života, nacvičujeme rôzne úlohy. Je to kreatívne a inovatívne.“ dodala Milena.

Skúsenosť zo zahraničia má aj Gabriela. V Anglicku si robila doktorát a priznáva, že bez štipendia by to bolo ťažké. Ak ho však chcete získať, musia vám schváliť projekt. „Ja som sa šesť rokov na týchto prestížnych britských akadémiách venovala štúdiu slovenského myslenia a korupcie na Slovensku, a to veľmi zaujalo,“povedala Gabriela Bereghazyová, absolventka a vydavateľka. Momentálne vydáva knihy o Slovensku. „Aby som ho zviditeľnila v zahraničí a k tomu mi pomohli kontakty, ktoré som získala v zahraničí. Treba si veriť, pretože Slováci naozaj majú na tú medzinárodnú konkurenciu,“ dodala Gabriela.

Viac..  Horizont Európa: 1,25 miliardy eur na podporu špičkového výskumu

Denné štúdium v Británii stojí cez 9000 libier na rok. Podobne ako v Holandsku môžete požiadať o pôžičku. Aj tam si väčšina študentov privyrába v obchodoch a kaviarňach. „V septembri k nám nastúpilo 30 Slovákov. Majú veľký záujem o informačné technológie a počítače, pretože u vás je dopyt po týchto odborníkoch,“vysvetlila Florizza Martinez, Univerzita Coventry. Jeden rok štúdia je venovaný výlučne praxi. „Medzinárodné skúsenosti získajú platenými stážami. Chodia na konferencie, exkurzie a v lete ich nabádame, aby sa venovali dobrovoľníctvu,“ dodala Florizza Martinez.

Štúdium v zahraničí je aj vstupnou bránou k zaujímavej práci. Slovenskí absolventi v európskych krajinách majú rovnaké príležitosti ako absolventi domáci.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

brexit, londyn

Británia odmietla rokovania s EÚ o celoeurópskom programe mobility mladých ľudí

Britská vláda vylúčila akúkoľvek dohodu s EÚ, ktorá by mladým Britom uľahčila život, štúdium a …

Consent choices