Merkel
Nemecká kancelárka Angela Merkel. PHOTO: © European Union.

Ľudia sa vyjadrili: Ďakujeme Merkel, ale odíď

BERLÍN / Kancelárka Angela Merkel minulý týždeň oznámila, že sa už nebude snažiť o znovuzvolenie do čela Kresťanskodemokratickej únie(CDU). Podľa prieskumu Insa, ktorý zverejnil denník Bild, si až 62 percent ľudí želá, aby Merkel rezignovala.

Na poste kancelárky Angela Merkel pôsobí od roku 2005, kde je zatiaľ odhodlaná zostať až do konca volebného obdobia, do roku 2021. Potom už ale nechce kandidovať do Spolkového snemu, čo znamená, že už nebude ani premiérkou. Na predsedníctve strany v Berlíne uviedla, že nemá záujem ani o funkciu v rámci Európskej únie.

Podľa prieskumu spoločnosti Insa, ktorý zverejnil denník Bild si až 62 percent občanov Nemecka želá, aby vo svojej funkcii rezignovala. Proti podaniu demisie je naopak 38 percent. Spoločnosť otázky kládla približne 4000 respondentom. Merkel svoj koniec v čele CDU oznámila po tom, čo jej strana a sesterská bavorská CSU oslabila v októbri vo voľbách v spolkových krajinách Hesensko a Bavorsko.

Viac..  Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Potencionálni kandidáti na miesto Merkel

Najväčšiu šancu sa dostať do čela strany CDU má podľa nemeckých médii 38-ročný minister zdravotníctva Jens Spahn, 62-ročný bývalý predseda parlamentnej frakcie CDU/CSU Friedrich Merz, ale aj 56-ročná Annegret Krampová-Karrenbauerová, ktorá v stredu oznámila, že v decembri skončí vo svojej funkcii generálnej tajomníčky CDU.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb …

Consent choices