Daniele Viotti
Europoslanec Daniele Viotti. PHOTO: © European Union-EP.

Daniele Viotti: Ak chceme byť konkurencieschopnejší, musíme investovať do výskumu, energetiky a rozvoja

Rokovania o rozpočte EÚ na budúci rok sa už začali. Priority poslancov v rozhovore približuje poslanec Daniele Viotti, ktorý povedie rokovania v mene parlamentu.

Ako by ste opísali parlamentný návrh rozpočtu na nasledujúci rok?

Pracujeme najmä na dvoch veciach, ktoré sú pre Európu veľmi dôležité. Jednou z nich sú mladí ľudia a druhou migračná kríza, aj keď pre mňa to nie je migračná „kríza, ale skôr „situácia“. Dosť sme pracovali na programe Horizon pre výskum a inovácie, programe na prepojenie európskych sietí Connecting Europe Facility, programe COSME na zvýšenie konkurencieschopnosti malých a stredných podnikov a programe Youth Guarantee na podporu mladých ľudí. Chceme zvrátiť všetky škrty, ktoré v júni predložila Rada ministrov.

S radou sa zatiaľ nezhodujeme v otázke migrácie. My sa chceme postaviť voči geopolitickým výzvam, pred ktorými EÚ stojí, aby sme pomohli migrantom i potenciálnym migrantom. Chceme bojovať proti chudobe, hladu a pomôcť nielen africkým krajinám rozvinúť ich priemysel, ekonomiku a infraštruktúru. Dúfam, že Rada ministrov pochopí, že reagujeme na obavy viacerých členských krajín. Ak ma požiada o škrty, tak o tom budem tvrdo rokovať. Práve toto bude hlavnou výzvou, ktorá nás čaká počas rokovaní.

Všetky inštitúcie EÚ výnimočne navrhujú na budúci rok vyšší rozpočet ako ten súčasný. Prečo to tak podľa vás je?

Naše programy sa rozširujú a je čoraz viac univerzít a malých a stredných podnikov, ktoré požadujú prostriedky na realizáciu svojich projektov. Preto potrebujeme na budúci rok viac peňazí. Nachádzame sa uprostred aktuálneho dlhodobého rozpočtového obdobia EÚ, takže začíname vyplácať peniaze na projekty. Nechcem, aby sa zopakovala situácia z roku 2014, keď sme sa ocitli v platobnej kríze.

Rada navrhuje na budúci rok niektoré programy zoškrtať. Ktoré škrty sú podľa vás najhoršie a aké by mohli mať dopady?

Viac..  Komisia bilancuje hlavné úspechy v oblasti migrácie a azylu

Podľa mne je nevhodný celkový prístup rady, a to každý rok. Nie je to len o konkrétnych škrtoch. Nesúhlasím s ich víziou, lebo je to vízia malej Európy. Členské krajiny vždy od komisie žiadajú, aby v naliehavých prípadoch urobila niečo naviac, ale do rozpočtu chcú každý rok prispievať menej.

Ak by som si mal vybrať tie najhoršie škrty, tak sú to obmedzenia pre programy Horizon, Connecting Europe facility, COSME a Youth Gurantee, pretože to by znamenalo problém pre našu budúcnosť. Ak chceme byť konkurencieschopnejší v porovnaní s Čínou, USA a Indiou, musíme investovať do výskumu, energetiky a rozvoja. Preto argumentom za tieto škrty nerozumiem.

Podľa odhadov pôjde 19,3 percent z európskeho rozpočtu na obdobie 2014-2020 na opatrenia týkajúce sa klimatických zmien. Čo je menej ako plánovaných 20 percent. Prečo k tomu došlo?

Neviem, prečo k tomu došlo. Ale práve preto chceme zvýšiť prostriedky pre túto oblasť. Snažili sme sa poskytnúť najvyššiu možnú čiastku, ale nemyslím si, že sa nám pre budúci rozpočet podarí dosiahnuť vytýčený cieľ. Pracujeme však súčasne aj na dlhodobom rozpočtovom rámci na roky 2021 až 2027, v ktorom chceme nasadiť vyššiu latku, čo sa týka klimatických zmien.

O dac

Odporúčame pozrieť

azyl, migranti

Komisia bilancuje hlavné úspechy v oblasti migrácie a azylu

Komisia prijala oznámenie, v ktorom hodnotí výsledky dosiahnuté v oblasti migrácie a azylu za posledné …

Consent choices