obnovitelna energia
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Do roku 2030 by sme mali mať v EÚ aspoň 32% obnoviteľnej energie

Európsky parlament sa chystá hlasovať o nových európskych cieľoch, ktoré by mali zvýšiť energetickú účinnosti a podiel obnoviteľnej energie v energetickom mixe.

Do roku 2030 by sme mali mať v EÚ aspoň 32% obnoviteľnej energie – zo zdrojov, ako je napríklad slnko alebo vietor. Vyplýva to z nových pravidiel, na ktorých sa už parlament predbežne dohodol s členskými štátmi. Z obnoviteľných zdrojov bude musieť pochádzať aj minimálne 14% pohonných hmôt.

„Do roku 2050 chceme mať bezuhlíkové hospodárstvo. Toto je krok, ktorý nám umožní plniť Parížsku dohodu, pomôže zredukovať emisie a reagovať na výzvy, ktorým ľudstvo čelí,“ vysvetľuje španielsky sociálny demokrat José Blanco López, ktorý mal v parlamente túto legislatívu na starosti.

EÚ chce okrem toho zvýšiť energetickú účinnosť – do roku 2030 až o 32,5%. A pre domácnosti bude po novom jednoduchšie vyrábať a skladovať vlastnú elektrinu.

Viac..  Komisia stanovuje zásady obmedzujúce používanie najškodlivejších chemikálií

Nové pravidlá prinesú výhody v podobe lacnejších faktúr domácnostiam i firmám. A v neposlednom rade by mali pomôcť znížiť aj emisie CO2.

O novej legislatíve sa bude hlasovať počas blížiaceho sa plenárneho zasadnutia. Následne bude postúpená na konečné schválenie Rade ministrov.

O dac

Odporúčame pozrieť

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb …

Consent choices