mobil
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Európsky parlament chce skoncovať s vysokou cenou hovorov v rámci EÚ

Volania v rámci EÚ budú už čoskoro lacnejšie. Nové pravidlá by mali spoločnostiam uľahčiť investície, aby Európania mohli už čoskoro využívať mobilnú sieť 5G.

Lacnejšie volania a rýchlejšie pripojenie na internet. To by mal Európanom zabezpečiť legislatívny balík o telekomunikačných službách, o ktorom sa bude budúci týždeň rokovať a hlasovať v pléne Európskeho parlamentu.

Lacnejšie a rýchlejšie

Návrh stanovuje cenové stropy na hovory a textové správy do krajín EÚ. Od 15. mája 2019 by vás minúta hovoru v rámci EÚ nemala stáť viac ako 19 a SMS viac ako 6 centov. Nová smernica by mala taktiež zjednodušiť a zvýšiť investovanie do mobilných sietí piatej generácie Od roku 2020 by tak mohli mať obyvatelia miest prístup k 5G sieťam.

Podľa spravodajkyne návrhu, španielskej sociálnej demokratky Pilar del Castillo Very by mali nové pravidlá priniesť viac transparentnosti a spoľahlivosti pre služby ako Skype a WhatsApp.

„Od poslednej revízie v roku 2009 sa trh elektronických komunikácií výrazne pretransformoval. Objavili sa na ňom noví aktéri, čo je dôsledok toho, že spotrebitelia a podniky čím ďalej tým viac využívajú dáta a pripojenie na internet. Nové aktualizované pravidlá preto rátajú aj s týmito novými aktérmi,“ hovorí poslankyňa.

Viac..  ECB by mala tento týždeň poslednýkrát podržať sadzby nezmenené

Ochrana spotrebiteľov a investície do sietí

Smernica má taktiež za cieľ zvýšiť ochranu užívateľov. Po novom bude napríklad oveľa ľahšie zmeniť operátora. Nové opatrenia počítajú s navýšením investícií do vysokokapacitných sietí a 5G.

„Pre Európanov to prinesie lepšie pripojenie, čo je podmienka na to, aby sme sa stali súčasťou takzvanej gigabajtovej spoločnosti. Priemysel štvrtej generácie, smart mestá, vzdelávanie, výskum a zdravotníctvo sú oblasti, kde neustále rastie dopyt po kvalitnom, rýchlom, bezpečnom a dostupnom pripojení,“ vysvetľuje Pilar del Castillo Vera.

Upozornenie na nebezpečenstvo priamo na displeji vášho telefónu

Legislatívny balík ráta aj s vytvorením varovného systému v prípade nebezpečenstva. Občania by dostali SMS správu s upozornením na mimoriadne udalosti ako napríklad teroristické útoky alebo prírodné katastrofy.

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices