romovia
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Európsky parlament žiada legislatívu na ochranu menšinových práv

Parlament  vzhľadom na pretrvávajúcu diskrimináciu národnostných menšín vyzval na prijatie spoločných pravidiel, ktoré by zaistili rešpektovanie práv ich príslušníkov v celej Únii.

Poslanci požiadali Európsku komisiu, aby vypracovala a predložila návrh smernice, ktorá by zadefinovala minimálne normy pre menšiny v EÚ. Jej súčasťou by mali byť jasné kritériá a opatrenia zamerané na ukončenie diskriminácie menšín v členských štátoch.

Nelegislatívne uznesenie, ktoré plénum schválilo pomerom hlasov 489 (za): 112 (proti): 73 (zdržalo sa hlasovania), vyzýva na spoločné vymedzenie pojmu národnostná menšina, ktoré by malo vychádzať z definície v Európskom dohovore o ľudských právach (ECHR).

Poslanci zdôrazňujú, že členské štáty by mali zabezpečiť ôsmim percentám občanom EÚ, ktorí patria k národnostným menšinám, možnosť uplatniť si svoje práva v oblasti kultúry, jazyka a vzdelávania. Zasadzujú sa tiež za vytvorenie únijného systému na ochranu menšín a preskúmanie vnútroštátnych menšinových politík.

Práva Rómov

Parlament vyjadril hlboké znepokojenie nad počtom Rómov bez štátnej príslušnosti v Európe, ktorí boli vytlačený na úplný okraj spoločnosti. Členským štátom preto adresoval výzvu na prijatie opatrení, ktoré by zaistili príslušníkom tejto menšiny plné dodržiavanie základných ľudských práv.

Viac..  Tento týždeň v EP: Sto dní do európskych volieb, právny štát na Slovensku a colný kódex EÚ

Podpora menšinových jazykov

Poslanci zdôraznili dôležitosť ochrany regionálnych a menšinových jazykov, ktorými v súčasnosti hovorí približne desatina obyvateľov EÚ. Schválené uznesenie vyzýva Európsku komisiu a členské štáty, aby prijali opatrenia zamerané na podporu využívania regionálnych a menšinových jazykov vo vzdelávacích inštitúciách a v médiách.

 

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices