Manka
Europoslanec Vladimír Maňka. PHOTO: © European Union- EP.

Vladimír Maňka o rozpočte EÚ: Požadujem dorovnať dotácie pre slovenských poľnohospodárov

Poslanci apelujú na Radu ministrov, aby sa s nimi dohodla na dlhodobom rozpočte EÚ ešte pred eurovoľbami, ktoré sa uskutočnia budúci rok v máji. Zdržanie by podľa nich ohrozilo programy EÚ. 

Vo svojej priebežnej správe k viacročnému finančnému rámcu (VFR) Európsky parlament vyjadril ľútosť nad tým, že zo strany Rady ministrov doteraz nevidel žiaden viditeľný pokrok. Navrhuje preto pravidelné stretnutia s parlamentnými vyjednávačmi a predstaviteľmi predsedníctva rady (aktuálne Rakúsko, v prvej polovici 2019 Rumunsko).

Snahou parlamentu je vyhnúť sa komplikáciám u európskych programov a stratám pracovných miest, ako sa tomu stalo i v minulosti, keď bola dohoda o finančnom rámci prijatá neskoro. Slovenský europoslanec Vladimír Maňka však upozorňuje na nerovnomerné dotácie pre poľnohospodárov z krajín strednej a východnej Európy. „Chceme dorovnať tú nespravodlivosť, napríklad voči poľnohospodárom zo Slovenska, z krajín strednej a východnej Európa tak, aby boli ich potraviny viac dotované.“

Spor o navýšenie prostriedkov

Počas debaty v rozpočtovom výbore 9. októbra poľský kresťanský demokrat Jan Olbrycht popísal, že priebežná správa obsahuje riešenia pre VFR ako aj návrhy týkajúce sa jeho štruktúry a flexibility a konkrétnych čiastok pre jednotlivé európske programy.

Čo sa týka samotného financovania rozpočtu 2021-2027, nárast o 1,1 % hrubého národného dôchodku (HND) členských krajín, ako navrhuje komisia, by podľa poslancov nebol dostatočný a znamenalo by to, že Únia by nebola schopná plniť svoje politické záväzky.

Parlament teda navrhuje navýšenie rozpočtu o 1,3 % HND. Podľa francúzskej spoluautorky za sociálnych demokratov Isabelle Thomas by takáto úprava zaistila „dostatočný rozpočet pre všetky programy, ktoré EÚ ohlásila spustiť.“

Európsky parlament nesúhlasí do škrtmi pre kľúčové úniové politiky vrátane politiky súdržnosti, spoločnej poľnohospodárskej politiky, Európskeho sociálneho fondu a Iniciatívy pre zamestnanosť mladých.

Viac..  EÚ zrejme umožní retroaktívne clá pre čínske elektromobily

Poslanci takisto v súlade so záväzkami plynúcimi z Parížskej klimatickej dohody presadzujú výrazné navýšenie výdajov na opatrenia v súvislosti so zmeny klímy. Financie pre túto oblasť by mali v budúcnosti tvoriť 30% rozpočtu a parlament chce tento cieľ dosiahnuť čo najskôr.

Nové zdroje príjmov

V priebežnej správe sa zároveň konštatuje, že v budúcnosti bude takmer nemožné dohodnúť sa na finančných rámcoch, ak EÚ nezíska viac takzvaných vlastných zdrojov. V súčasnosti je systém príjmov EÚ „príliš zložitý, nespravodlivý a netransparentný,“ píše sa v dokumente. Poslanci tu vyzývajú k modernizácii výberu existujúcich vlastných príjmov, ako je DPH a clo a zároveň deklarujú potrebu postupne nájsť nové zdroje.

„Mohli by sme tak znížiť príspevky, ktoré platia do európskeho rozpočtu členské štáty,“ argumentuje jeden z autorov správy, belgický liberálny poslanec Gérard Deprez.

Parlament v tejto súvislosti podporuje návrh komisie, ktorý počíta so zavedením nových vlastných zdrojov vrátane spoločného konsolidovaného základu dane z príjmov právnických osôb, dane z energií a plastových obalov.

„Chceli by sme tento zoznam ešte rozšíriť o digitálnu daň a daň z finančných transakcií,“ upresnil postoj parlamentu poľský konzervatívny poslanec Janusz Lewandowski.

O dac

Odporúčame pozrieť

volby

Do eurovolieb ide 308 kandidátov cez 23 strán a jednu koalíciu, žreb určil ich čísla

O mandáty v Európskom parlamente sa môže na Slovensku uchádzať 23 politických strán a jedna …

Consent choices