May
Britská premiérka Theresa May. PHOTO: © European Union- EP.

Koná sa mimoriadne zasadnutie britskej vlády. Kabinet má v rukách osud brexitu

LONDÝN / Britská vláda sa stretne na mimoriadnom zasadnutí, na ktorom má podľa predstavy britskej premiérky Theresy May potvrdiť text predbežnej dohody o podmienkach odchodu krajiny z Európskej únie. Kabinet je ale v otázke brexitu rozdelený, preto nie je isté, ako dopadne schvaľovanie dohody. V rovnakom čase sa v Bruseli stretnú veľvyslanci európskej 27-mičky.

Zástancovia absolútnej odluky od európskych štruktúr, teda takzvaného tvrdého brexitu, už v utorok vyzvali kľúčových ministrov, aby dohodu odmietli. Objavili sa aj špekulácie o tom, že vláda padne.

Dohoda sa zaoberá predovšetkým práv pre občanov Európskej únie v Británii a pre Britov v iných krajinách Európskej únie, vyrovnanie britských finančných záväzkov a prechodného obdobia po odchode Spojeného kráľovstva. Rokovanie najviac komplikovala otázka režimu na hranici medzi Írskom a Severným Írskom.

Viac..  Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Ak bude Londýn s textom dohody súhlasiť, mali by dokument veľmi rýchlo dostať aj zástupcovia vlád ostatných 27 krajín Európskej únie. Potom by mala nasledovať príprava rokovaní, vrátane ministerskej rady s cieľom zvolať ešte do konca novembra mimoriadnu schôdzu šéfov štátu a vlád EÚ27, ktorá by z únijnej strany text potvrdila. 

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices