smolkova
Monika Smolková /vľavo/, Angela Merkel. PHOTO: redakcia/European Union

Monika Smolková: Dvojaký meter v EÚ? Ani Merkelová nemá na všetko odpoveď

Rozprava s nemeckou kancelárkou Merkelovou o budúcnosti Európy v EP

Každý mesiac navštívi zasadnutie EP v Štrasburgu predstaviteľ členského štátu, aby s nami, poslancami EP hovoril o tom, ako si on predstavuje budúcnosť Európy. V utorok 13. 11. 2018 navštívila EP kancelárka Nemecka p. Merkelová. O jej vystúpenie a následne otázky bol veľký záujem a nie každý dostal priestor. Pani kancelárka vo svojom úvodnom prejave povedala, že je ťažko predpovedať budúcnosť EÚ. Ďalej povedala, že individuálne, národné rozhodnutia majú dopad na celé spoločenstvo.

V tomto kontexte som mala otázky na  pani kancelárku, ale nedostala som rečnícky čas. Moja otázka by znela: Pani Merkelová, ste tvrdý zástanca sankcií proti Rusku. Preto ako viete vysvetliť rozhodnutie Nemecka na spolupráci pri projekte Nord Stream 2, kde výhodu v tomto projekte bude mať predovšetkým Nemecko? Aký postoj by ste mali, ak by podobný projekt s Ruskom dohol iný členský štát? V tomto kontexte ako chcete pomáhať Ukrajine na ich ceste do EÚ? Nemyslíte si, že stále sa v spoločnej EÚ uplatňuje dvojaký meter pre staré a nové členské štáty?

Viac..  Eugen Jurzyca: Pred 20 rokmi sme urobili jedno z najlepších rozhodnutí v našich dejinách - pridali sme sa k Západu a nie k Rusku

Ako príklad by som uviedla aj umiestnenie liekovej agentúry , kde ste urobili rozhodnutie v prospech Holandska aj napriek nesplneným vopred známym podmienkam. Takýchto príkladov by som mohla uviesť viac. Ako odpovedať na tieto otázky voličom v budúcoročných voľbách do EP?

O red

Odporúčame pozrieť

pollak

Peter Pollák: Očakávam, že Olaf Scholz bude zastávať rovnaké postoje ako Angela Merkel

Po 16-ročnej vláde Angely Merkelovej vstupuje Nemecko do roku 2022 v znamení novej éry na …

Consent choices