zemegula
PHOTO: redakcia/red.

Čo nové vo svete? Prinášame vám prehľad uplynulého 45. týždňa 2018

AMERICKÍ VOLIČI MINULÝ TÝŽDEŇ ROZHODOVALI O ROZDELENÍ KRESIEL V KONGRESE

NEMECKO: Uplynulý týždeň odštartovali finalizácie indexov PMI [indexov nákupných manažérov]. Aj v Nemecku aj v eurozóne vyšli finálne čísla lepšie ako hovorili prvotné odhady. Nemecký index PMI v službách si polepšil o 0,9 bodu oproti odhadu, no v porovnaní so septembrovou úrovňou klesol o -1,2 bodu. Aj kompozitný index PMI dopadol lepšie ako sa očakávalo, a to o 0,7 bodu, no oproti predošlému mesiacu takisto klesol [o -1,6 bodu]. Nemecké priemyselné objednávky síce medziročne v deviatom mesiaci klesli [o -2,2 %], no trhy očakávali výraznejší pokles. Za september dokonca vzrástli o 0,3 % pri trhom očakávanom poklese o -0,5 %.

„Nemecká priemyselná produkcia vzrástla v septembri medziročne o 0,3 p. body rýchlejšie [o 0,8 %] ako trhy očakávali. Medzimesačne, t. j. september vs. august, sa produkcia v nemeckom priemysle zvýšila o 0,2 %, pričom trhový konsenzus počítal so stagnáciou.

Septembrový nemecký export klesol o -0,8 %, pričom trhy naopak očakávali rast oproti augustovému tempu [0,1 %] na 0,4 %. V deviatom mesiaci tohto roka sa znížil v Nemecku aj dovoz, a to o -0,4 %. Aj pri importe do Nemecka investori očakávali rast [o 0,8 %]. Slabšie čísla nemeckého zahraničného obchodu na euro výraznejší vplyv nemali,“ uviedol analytický tím Poštovej banky.

EUROZÓNA: Dôvera investorov podľa v menovom bloku podľa Sentix sa v novembri zhoršila. V porovnaní s októbrom klesla o -2,6 bodu na 8,8 bodu. Trhové očakávania na november boli síce negatívne, ale skutočné výsledky boli ešte horšie a dosiahli ešte o -1 bod nižšiu hodnotu.

Podobne ako v Nemecku sa vyvíjali indexy PMI aj v menovom bloku. Nálada v sektore služieb podľa indexu PMI a taktiež aj kompozitný index dosiahli zhodne o 0,4 bodu viac ako sa prvotne odhadovalo a o -1 bod menej ako v septembri. Oproti predošlému mesiacu sa priaznivejšie vyvíjal rast cien priemyselných výrobcov [inflácia PPI]. Tá v septembri vzrástla o 4,5 %, čo znamená, že v porovnaní s augustom [o 4,3 %] tempo rastu zrýchlila, čo ani trhy neočakávali. Za september išli ceny priemyselníkov hore o 0,5 %, aj tu investori odhadovali miernejší rast [o 0,4 %].

Septembrové maloobchodné tržby v menovom bloku dopadli mierne horšie ako trhy odhadovali, a to o -0,1 p. bodu. Medziročne vzrástli tržby maloobchodníkov o 0,8 % a medzimesačne stagnovali.

VEĽKÁ BRITÁNIA: Septembrová priemyselná produkcia stagnovala oproti minuloročnému septembru, a taktiež aj medzimesačne, t. j. v porovnaní s augustom. Tieto nie príliš priaznivé čísla tejto ostrovnej ekonomiky vylepšil odhad rastu hrubého domáceho produktu. Podľa predbežného odhadu ekonomika Británie vzrástla v treťom kvartáli o 1,5 % medziročne a o 0,6 % medzikvartálne, čo sa stopercentne zhoduje s odhadmi investorov.

Viac..  Lagardová: Európa a USA by nemali súťažiť o to, kto ponúkne vyššie dotácie

USA: V úvode týždňa prebehlaaj za druhým brehom Atlantiku finalizácia októbrových indexov PMI [indexy nákupných manažérov]. Index PMI v službách, a taktiež aj kompozitný index, si vo finále, v porovnaním s prvotným odhadom, mierne prilepšil [o 0,1 bodu]. Oproti septembru sa nálada v sektore služieb zvýšila o 1,3 bodu na 54,8 bodu a kompozitný index vzrástol o 1 bod. Trhy viac ako finalizácia indexov PMI zaujímal index ISM za nevýrobný sektor, čiže služby. V jeho prípade trhy očakávali pokles zo septembrových 61,6 bodu na 59 bodov, no reálne zníženie bolo miernejšie ako trhy odhadovali [60,3 bodu]. Trhové očakávania reportu JOLTS – report o tvorbe a fluktuácii pracovných miest boli podstatne vyššie [7085 tis.] ako septembrová realita [7009 tis.]. Ceny priemyselníkov [inflácia PPI] v októbri vzrástli o 2,9 %, čo je o 0,4 p. body viac ako očakával trhový konsenzus. Aj v medzimesačnom porovnaní, teda oproti septembru, priemyselné ceny išli hore o 0,6 %, čo je najvyššie tempo od októbra 2012. Aj v tomto prípade mali investori očakávania nižšieho tempa rastu [o 0,2 %]. Podľa finalizácie US veľkoobchodné zásoby v septembri vzrástli medziročne o 0,4 %, pričom prvotný odhad počítal so zvýšením o 0,3 %. Nálada v US ekonomike podľa University of Michigan v novembri dosiahla 98,3 bodu, čo je síce o -0,3 bodu menej ako v októbri, no trhy mali ešte pesimistickejšie očakávania [iba úroveň 98 bodov]. Nové žiadosti o US v dávky v nezamestnanosti sa trafili do trhového odhadu na úrovni 214 tisíc žiadostí.

Americké voľby do Kogresu dopadli podľa očakávaní a Demokratom sa podarilo získať väčšinu v Snemovni reprezentantov. Trumpovi Republikáni si zase dokázali udržať väčšinu v Senáte. Víťazstvo Demokratov v Snemovni ale predstavuje problém pre Donalda Trumpa, keďže už nebude môcť tak „ľahko“ presadzovať v Kongrese všetky svoje návrhy. Je teda otázne, či sa mu podarí presadiť aspoň niečo z plánovaných daňových škrtov a komplikácie môžu nastať aj pri schvaľovaní rozpočtu. Na druhej strane sa ale Republikánom podarilo udržať si Senát, a teda Trump sa nemusí obávať svojho odvolania.

Dopad volieb mal na dolár mierne negatívny vplyv, ale žiadna „tragédia“ sa na finančných trhoch neodohrala, keďže takýto výsledok volieb bol v podstate očakávaný.

O dac

Odporúčame pozrieť

Lagardová: Európa a USA by nemali súťažiť o to, kto ponúkne vyššie dotácie

Európa a USA by sa mali vyhnúť ponúkaniu nadmerných ekonomických výhod v snahe podporiť hospodársky …

Consent choices