ludske prava
Ilustračné PHOTO: © European Union.

EÚ oslavuje 70. výročie prijatia Všeobecnej deklarácie ľudských práv

Pri príležitosti sedemdesiateho výročia prijatia Všeobecnej deklarácie ľudských práv sa organizuje v Európskom parlamente od 19. do 23. novembra Týždeň ľudských práv.

Všeobecná deklarácia ľudských práv bola prijatá Valným zhromaždením OSN 10. decembra 1948. Ide o jedinečný dokument, ktorý všetkým ľuďom priznáva základné ľudské práva a slobody.

Pri príležitosti jej okrúhleho výročia Európsky parlament organizuje viacero aktivít. Jednou z nich je ak konferencia, ktorá sa uskutoční v utorok 20. novembra a ktorej sa zúčastnia osobnosti z celého sveta. Okrem predsedu EP Antonia Tajaniho počas nej vystúpia generálny tajomník OSN António Guterres a šéfka európskej diplomacie Federica Mogherini. Debaty sa zúčastní aj nositeľka Sacharovovej ceny z roku 2016 Nádja Murád. Hostia budú diskutovať o ochrane ľudských práv v digitálnom svete, ochrane menšín alebo monitoringu dodržiavania ľudských práv.

Ochrana základných ľudských práv v EÚ

Do týždňa ľudských práv sa zapoja aj parlamentné výbory. Ich členovia budú rokovať o úlohe vlád, inštitúcií a občianskej spoločnosti pri posilňovaní rešpektovania základných práv v EÚ. Výbor pre občianske slobody bude v pondelok 19. novembra prerokúvať správu o dodržiavaní základných práv migrantov, LGTB komunity, ľudí s hendikepom a o nezávislosti súdnictva v EÚ.

Viac..  Poberatelia dôchodkov mimo EÚ musia do 15. apríla doručiť Potvrdenie o žití

Dodržiavanie ľudských práv na svete

Výbory sa budú venovať aj tomu, ako sa EÚ darí reflektovať ľudské práva v rozvojovej pomoci a v obchodných vzťahoch s tretími krajinami. Súčasťou pripomienky výročia Všeobecnej deklarácie ľudských práv bude aj premietanie filmov s tematikou ľudských práv priamo v parlamente.

Ľudské práva a slobody sú súčasťou agendy Európskeho parlamentu už dlhú dobu. Poslanci každoročne udeľujú Sacharovovu cenu za slobodu myslenia. Tento rok sa jej laureátom stane ukrajinský režisér a odporca ruskej anexie Krymu Oleg Sencov, ktorého stále väznia v Rusku.

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices