Čo pre mňa robí Európa
PHOTO: © European Union-EP.

Europarlament predstavil novú webstránku. Dokumentuje pozitívny dopad EÚ na ľudské životy

Predseda Európskeho parlamentu Antonio Tajani predstavil prelomovú webstránku , ktorá dokumentuje pozitívny dopad Európskej únie na ľudské životy.

Podľa minulomesačného Eurobarometra si až 68% respondentov myslí, že ich štát má výhody z členstva v EÚ. Napriek tomu bolo doteraz len málo pokusov vymenovať a ukázať tieto konkrétne výhody obyčajným Európanom. Táto stránka by mohla pred blížiacimi sa májovými eurovoľbami ukázať rozdiel  a prínos aký predstavuje členstvo v únii.

Interaktívna webstránka ‘’ Čo pre mňa robí Európa, ktorá existuje už aj v slovenčine, poskytuje stovky ľahko čitateľných krátkych príkladov pozitívnych zmien, ktoré EÚ priniesla do životov ľudí. Používatelia môžu ľahko nájsť konkrétne informácie o tom, čo Európa urobila pre ich región, profesiu, alebo pre ich obľúbenú voľnočasovú aktivitu.

“Európania sa pýtajú, čo pre nich EÚ spravila a táto nová webstránka Európskeho parlamentu ponúka jasné odpovede bez žargónu. Bude vzácnym nástrojom približujúcim Európu svojim občanom”, povedal predseda EP Antonio Tajani.

Webstránka obsahuje približne 1 800 správ, ktoré si môžete prečítať, zdieľať alebo použiť ako on-line stránky či PDF súbory. Sú rozdelené do dvoch hlavných skupín. Prvá sekcia, s názvom “V mojom regióne”, umožňuje používateľom zvoliť miesto, kde oni alebo ich rodiny žijú alebo pracujú. Ako je Európa prítomná v našich mestečkách, mestách a regiónoch? Čo urobila EÚ na západnom, východnom či strednom Slovensku alebo aj podrobnejšie v jednotlivých krajoch?

Vedeli ste napríklad, že únia prispela viac ako 700 miliónmi EUR na modernizáciu piatich úsekov železničnej trate z Nového Mesta nad Váhom do Žiliny? Alebo že európske príspevky na renováciu a modernizáciu získalo takmer 90 materských či základných škôl a desiatka stredných škôl v Nitrianskom kraji? Táto sekcia webstránky pokrýva viac ako 1400 lokalít vo všetkých častiach Európskej únie.

Druhá sekcia stránky s názvom “V mojom živote” dovoľuje každému používateľovi vybrať si zo skupiny približne 400 príkladov tie, ktoré majú pre neho osobný význam. Ako EÚ ovyplyvňuje rodiny, zdravotníctvo, rôzne záľuby, cestovanie, bezpečnosť, možnosti spotrebiteľov a sociálne práva? Ako podporuje únia ľudí v ich pracovnom  živote v rôznych povolaniach – od chovateľov včiel, cez šoférov autobusov, až po pivovarníkov?

Viac..  Čaputová v Európskom parlamente vyzvala Slovákov na účasť v eurovoľbách

Vedeli ste napríklad , že vďaka grantom únie vycestovalo v roku 2015 do zahraničia viac ako 100 000 učiteľov?

Čo spravila EÚ pre ľudí, ktorí majú radi voľnočasové aktivity, ako šport, hudba alebo sledovanie televízie?

Na stránke sa dozviete napríklad aj to, že v inej členskej krajine únie žije až 15 miliónov Európanov. Rozhodnutia únie zabezpečili, že sa môžu voľne zamestnať, neprichádzajú o sociálne zabezpečenie, môžu si založiť účet v ktorejkoľvek európskej krajine a pri vybavovaní dlhších pobytov na nich nečaká neprimeraná administratíva.

Na stránke je tiež dostupná séria podcastov vo viacerých jazykoch..

Nie je to len obyčajný zoznam. Články ponúkajú náčrt skutkov EÚ pre občanov, ktoré sú založené na zaujímavých príkladoch s odkazmi na podrobnejšie informácie. Tie budú doplnené v tretej sekcii obsiahlejšími dokumentami o európskych politikách, ktoré priblížia úspechy súčasného volebného obdobia, ako aj vyhliadky do budúcnosti so zameraním na verejnú mienku, obavy občanov a očakávania od EÚ.

Webová stránka bola zostavená Výskumnou službou Európskeho parlamentu (EPRS) v súčinnosti s Komunikačnou a prekladateľskou službou Európskeho parlamentu.

Odkazy:

Čo pre mňa robí EÚ

O dac

Odporúčame pozrieť

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb …

Consent choices