STefanec
Europoslanec a člen predsedníctva KDH Ivan Štefanec. PHOTO: Kancelária IŠ.

KDH: Smer sa snaží obmedziť nezávislosť Úradu pre verejné obstarávanie

Podľa Kresťanskodemokratického hnutia (KDH) je neprípustné, aby v rade Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) zasadali politickí nominanti strany Smer-SD. Členovia bývalého vedenia úradu nemôžu zasadať v orgáne, ktorý pôsobí ako odvolací a rozhoduje o nakomplikovanejších kauzách štátnych objednávok za milióny eur. KDH apeluje na to, aby kontrolné inštitúcie štátu ostali nezávislé a vytvárali protiváhu a dozor nad výkonnou mocou. Bývalý okresný predseda strany Smer-SD Andrej Holák nie je dostatočne dôveryhodnou osobou, aby zastával takýto dôležitý post.

„V odvolacom orgáne nezávislého kontrolného úradu nemôžu sedieť ľudia napojení na vládnu stranu Smer-SD, ktorí boli navyše dlhoročnými výkonnými funkcionármi tej istej inštitúcie. Za ich pôsobenia sa realizovali podozrivé obstarávania, akým bol napríklad mýtny tender a ďalšie, ktoré v súčasnosti prešetruje Generálna prokuratúra. V demokratickej krajine musí fungovať nezávislý dozor nad rozhodnutiami vlády. Máme dôvodné podozrenie, že strana Smer-SD sa, vedomá si postupného úpadku svojej moci, aj takýmto spôsobom snaží zabetónovať si svojich ľudí na kľúčových rozhodovacích pozíciách v štáte,“ uvádza europoslanec a člen predsedníctva KDH Ivan Štefanec.

Viac..  Europoslanci schválili reformy pre udržateľnejší a odolnejší trh EÚ s plynom

„Pri výberových konaniach do orgánov nezávislých kontrolných inštitúcií musí byť hlavným kritériom odbornosť a nie stranícka príslušnosť. Dnes sme svedkami toho, že na mimoriadne dôležité pozície sa snažia dostať ľudia, ktorí v minulosti pôsobili ako okresní funkcionári vládnej strany. Takáto prax je mimoriadne nebezpečným precedensom do budúcnosti. Apelujeme na to, aby ÚVO, ako aj ostatné orgány ostali nezávislé a dôsledne si plnili svoje funkcie,“ konštatuje podpredseda KDH Pavol Zajac.

O dac

Odporúčame pozrieť

Ivan Štefanec: Financie pre poľnohospodárstvo musia končiť na účtoch poľnohospodárov

Európska ľudová strana pokračuje v dialógu o európskom poľnohospodárstve a Európskej farmárskej dohode v Taliansku …

Consent choices