Lajcak
Miroslav Lajčák. PHOTO: © European Union- EP.

Minister zahraničných vecí Lajčák hovorí o demisii, ak Slovensko odmietne pakt OSN

BRATISLAVA / Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák hovorí o demisii, ak Slovensko odmietne pakt OSN. Priznal spor s Robertom Ficom a hovorí, že politici si postojmi k paktu riešia preferencie. Uviedol to pred rokovaním vlády. Informácia zaskočila aj premiéra Petra Pellegriniho pri príchode na rokovanie vlády.

Kým ešte v pondelok boli reakcie na vyjadrenia Roberta Fica zmierlivé, na utorkovom rokovaní vlády bolo podľa redaktorky Lucie Stráňavovej cítiť napätie. A Miroslav Lajčák bol ostrejší ako inokedy. „Nemôžeme sedieť za pecou, alebo dávať statusy na facebook. Ak máme nejaké výhrady alebo obmedzenia, treba ich pomenovať. To nie je o tomto dokumente, tu si všetci riešia preferencie. Všetci riešia našu malú zápecnícku domácu politiku,“ uviedol Miroslav Lajčák.

Na otázku, či je to vrátane Roberta Fica, minister odpovedal: „Keď som povedal, že všetci, tak všetci,“ dodal.

Lajčák uvažuje aj o demisii, ak by tento pakt neprešiel v parlamente. Rokovať o ňom by mali už v stredu na zahraničnom výbore.

Globálny pakt o migrácii z pera OSN pravdepodobne ešte narobí poriadny vietor aj na našej politickej scéne. Zdá sa, že po SNS, či opozičnej SAS a Sme rodina sa proti nemu stavia aj vládny Smer. A to napriek tomu, že ich horúci kandidát na prezidenta Miroslav Lajčák tento dokument obhajoval.

Globálny pakt o migrácii od expertov OSN, ktorý má byť prijatý v decembri v Maroku ako nezáväzný dokument, nie je v súlade s národnou migračnou politikou SR a je pre stranu Smer-SD neakceptovateľný. Slovensko sa voči paktu musí negatívne vymedziť. V nedeľňajšom videu zverejnenom na Facebooku to uviedol predseda Smeru Robert Fico. Správne podľa neho bude, ak poslanci na najbližšej parlamentnej schôdzi dajú jasný mandát, ktorým bude viazaný ktokoľvek, kto sa na rokovaní o pakte zúčastní.

Viac..  Nové pravidlá EÚ na ochranu kritických hlasov pred súdnym zastrašovaním

Podporil nápad SNS​

Fico tak podporil nápad SNS, ktorá chce o dokumente rokovať v pléne NR SR, hoci takýto typ zmluvy neprechádza legislatívnym procesom. Tento dokument, proti ktorému je aj koaličná SNS a opozičné strany SaS a Sme rodina, vypracovalo Valné zhromaždenie Organizácie Spojených národov, ktoré viedol šéf slovenskej diplomacie za Smer-SD Miroslav Lajčák. „Globálny pakt nerobí žiadne rozdiely medzi legálnou a nelegálnou migráciou a vychádza z princípu, že migrácia je dobrá,“ pokračoval vo videu Fico s tým, že „náš suverénny pohľad je iný“. Ďalej hovoril o mase ekonomických migrantov, ktorí sa „nelegálne natlačili do Európy“, prinášajú obrovské riziká, napríklad ohrozujú stabilitu politických systémov a zásadne ohrozujú európsky spôsob života a civilizačné, kultúrne a náboženské korene nášho kontinentu. „Je síce právne nezáväzný, ale politicky je to veľmi silný dokument,“ dodal.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Slovensko

Členstvo v Únii prinieslo Slovensku tisícky projektov a investícií vo výške 30 miliárd eur

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Juraj Blanár v utorok otvoril sériu podujatí, …

Consent choices