kladivko
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Najväčšie podvody budú riešiť európski prokurátori. Výberové konanie sa blíži

BRATISLAVA / Miliardy eur, ktoré by sa mohli použiť na skvalitnenie života, sa každý rok vytratia z európskeho rozpočtu pri rôznych podvodoch a machináciách. Stopnúť by to mal Úrad európskeho prokurátora. Svojho zástupcu v ňom bude mať aj Slovensko. Výber kandidátov začne už čoskoro.

Nástenkový tender prvej Ficovej vlády, kde exministri dostali vysoké tresty, netransparentné prerozdeľovanie eurofondov na výskum, ale aj tohtoročné kauzy podvodných agrodotácií, ktoré siahajú k strane Smer-SD, či podhodnotené clá na čínsky tovar, pre ktoré odišiel šéf finančnej správy – obdobné prípady by mali dozorovať európski prokurátori. Úrad pre boj proti podvodom OLAF si totiž s nimi nevie rady. „Členské štáty nie sú schopné objektívne zamedziť tomu, aby sa tieto defraudácie diali,“ uviedla europoslankyňa Monika Beňová.

OLAF tento rok členským krajinám Európskej únie odporúčal, aby do spoločného rozpočtu pre rôzne podvody vrátili spolu až tri miliardy eur. Skutočnosť je taká, že trestným stíhaním sa končí iba minimum prípadov, na ktoré úrad upozorní. „Nie sú zabezpečené dôkazy, na základe ktorých by mohlo dôjsť k odsúdeniu za trestný čin,“ povedala expertka na medzinárodné právo Lucia Mokrá.

Úrad európskeho prokurátora by to mal zmeniť. „Mal by zabezpečiť, aby boli dôkazy zozbierané včas, zákonným spôsobom, aby sa prípadne využili metódy na zisťovanie subvenčných podvodov z iných členských štátov Európskej únie,“ dodala Mokrá.

Viac..  Nemecká priemyselná a obchodná komora vyzvala na dokončenie dohody EÚ - Mercosur

Na čele bude stáť hlavný prokurátor so sídlom v Luxemburgu. Pod ním budú prokurátori za každý štát, ktorý ale budú vyšetrovať priamo v domovskej krajine. Zatiaľ nie je známe, kto od nás by chcel tieto posty získať. Tých najrelevantnejších kandidátov spomedzi všetkých uchádzačov bude vyberať medzinárodný panel, v ktorom je aj poradca prezidenta a ústavný právnik Ján Mazák. „Kandidát musí mať aj relevantné praktické skúsenosti vnútroštátneho právneho systému, finančného vyšetrovania, skúsenosti z medzinárodnej justičnej spolupráce,“ povedal.

„Výberové konanie na post európskeho prokurátora bude vyhlásené do konca roka,“ uviedla hovorkyňa generálnej prokuratúry Andrea Predajňová. Kolégium Európskych prokurátorov by sa malo sformovať do leta budúceho roka, reálne prípady ale začnú vyšetrovať až na konci roku 2020.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb …

Consent choices