Vybor EP
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

PREHĽAD: Toto je program europarlamentu, riešiť bude najmä sociálne poistenie a ľudské práva

Sociálne zabezpečenie, ochrana whistleblowerov, ľudské práva, samojazdiace autá a karcinogény na pracovisku. To všetko sú témy, ktorými sa budú tento týždeň zaoberať parlamentné výbory. 

Spravodlivý prístup k sociálnemu zabezpečeniu

Ľudia, ktorí pracujú v iných členských štátoch EÚ, či už dlhodobo alebo len dočasne, sa stretávajú s mnohými administratívnymi prekážkami alebo nejasnosťami, pokiaľ ide o sociálne zabezpečenie. Život by im mali uľahčiť nové pravidlá na koordináciu národných systémov. V utorok o nich bude hlasovať zamestnanecký výbor. Nová legislatíva, ktorej cieľom je zaručiť všetkým občanom spravodlivý prístup k sociálnemu zabezpečeniu, sa bude týkať dávok v nezamestnanosti, rodinných dávok a dávok pri dlhodobej starostlivosť.

Týždeň ľudských práv

Pri príležitosti 70. výročia prijatia Všeobecnej deklarácie ľudských práv sa organizuje v dňoch od 19. do 23. novembra Týždeň ľudských práv. Jeho súčasťou bude aj utorková konferencia o tom, ako integrovať ochranu ľudských práv do podnikania, udržateľného rozvoja a vonkajšej činnosti.

Whistlebloweri

Výbor pre právne veci bude v utorok hlasovať o spoločných štandardoch na ochranu informátorov alebo whistleblowerov. Poslanci chcú rozšíriť definíciu osôb, ktoré možno považovať za whistleblowerov a posilniť záruky pre tých, ktorým hrozia represie.

Ochrana proti rakovinotvorným látkam

Rakovina je v celej európskej dvadsaťosmičke najčastejším ochorením súvisiacim s prácou. Zamestnanecký výbor bude v utorok hlasovať o novele pravidiel, ktorá by mali znížiť vystavenie zamestnancov kardinogénnym chemikáliám. Na zoznam sledovaných látok bude pridaných päť karcinogénnov, ktoré sa využívajú najmú v laboratóriách, stavebníctve a textilnom priemysle.

Viac..  Výbor ministrov Rady Európy odobril kandidátov na post generálneho tajomníka

Samojazdiace autá

Výbor pre dopravu pripravil správu, kde navrhuje jasné pravidlá pre autonómne vozidlá, ako sú napríklad samojazdiace autá, drony prevážajúce tovar alebo autonómne plavidlá. Poslanci chcú podporiť testovanie za skutočných podmienok, ďalší výskum a ochranu osobných údajov aj bezpečnosti spotrebiteľov. Hlasovanie prebehne vo štvrtok.

Parlament mládeže

Európsky parlament organizujeme úplne prvý Parlament mládeže. Do parlamentu zavíta viac ako 800 mladých, väčšinou stredoškolákov. Spoločne tu budú diskutovať o otázkach, ktoré sa pred blížiacimi sa európskymi voľbami javia ako tie najnaliehavejšie.

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices