Merkel
Nemecká kancelárka Angela Merkel. PHOTO: © European Union-EP.

Merkel: Podmienky pre utečencov musia byť lepšie. Nemecko nemôže byť sebecké

BERLÍN / Nemecká kancelárka Angela Merkel vyhlásila, že pre utečencov by sa mali zaviesť lepšie podmienky po celom svete. Podľa jej slov je to v nemeckom národnom záujme, a aj preto je globálny pakt OSN o migrácii správnym krokom. Upozornila ale, že Nemecko nemôže myslieť len na seba.

Angela Merkel sa v stredu v parlamente vyjadrila, že pre utečencov by sa mali uplatniť lepšie podmienky ako sú teraz. Zároveň zdôraznila, že Nemecko nemôže myslieť len na seba, ale vždy musí myslieť aj na ostatných. Niektoré problémy sa podľa nej dajú riešiť spoločne. Globálny pakt OSN o migrácii preto považuje za správny krok.

Merkel pripomenula, že v dnešnom svete je na 220 násilných konfliktov, ktoré majú dopad na viac ako miliardu detí, z domova vyhnaných cez 68 miliónov utečencov. Riešiť ich situáciu tak nie je podľa jej slov v kompetencii len jednej zeme. „Chceme rozumné podmienky pre utečencov po celom svete, pretože inak si ľudia samozrejme povedia, že je len pár krajín, do ktorých môžu ísť. Tento pakt o migrácii je rovnako ako pakt pre utečencov správnym pokusom o odpoveď, ako riešiť globálne problémy medzinárodne a spoločne,“ vyhlásila.

Viac..  Nemecká priemyselná a obchodná komora vyzvala na dokončenie dohody EÚ - Mercosur

Nemecká kancelárka zároveň zdôraznila, že pakt je právne nezáväzný a nenaruší nemeckú suverenitu. Odmietla taktiež kritiku, že sa o ňom v Nemecku dostatočne nediskutovalo. „O tom, ako riešiť migráciu celonárodne, sa diskutovalo celé tri roky,“ poznamenala.

Migračný pakt odmietajú viaceré krajiny ako napríklad Austrália, Spojené štáty americké, Izrael, Česko, Poľsko, Maďarsko, Rakúsko.

Na adresu protiimigračnej Alternatívy pre Nemecko (AfD), ktorá je proti paktu, dnes Merkel poznamenala, že si niektorí ľudia myslia, že dokážu všetko vyriešiť sami a musia myslieť len na seba. „To je číry nacionalizmus. To nie je patriotizmus. Patriotizmus je, keď v nemeckom záujme zahrnieme i ostatných,“ upozornila Merkel na záver.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

utecenecka kriza, migranti

Cyprus žiada EÚ o pomoc pri zastavení prílevu sýrskych utečencov

Cyprus vyzval v stredu EÚ na prijatie ráznych krokov na zastavenie prílevu prevažne sýrskych utečencov, …

Consent choices