utecenci
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Globálny pakt OSN o migrácii prišiel v nevhodnom čase, tvrdí Pellegrini

BRATISLAVA / Podľa premiéra Pellegriniho globálny kompakt prichádza v absolútne nevhodnom čase. Nechce, aby minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák opustil vládu, ale prikloní sa k rozhodnutiu NR SR, bez ohľadu na to, aké bude.

Bolo by veľmi zlé, ak by vládu opustil minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák, ale vláda bude rešpektovať rozhodnutie NR SR o migračnom pakte z dielne OSN bez ohľadu na to, aké bude. Pre médiá to počas návštevy Ríma povedal premiér Peter Pellegrini.

Lajčák v utorok potvrdil, že ak Slovensko odmietne kompakt, ktorý sa vypracovával počas jeho pôsobenia v OSN, pravdepodobne podá demisiu. „Bolo by veľmi zlé, ak by sme na základe takejto veci prišli o takého ministra, akého máme. Je to človek na správnom mieste a ja ako premiér si absolútne neželám, aby opustil vládu. V prípade, že sa minister tak rozhodne, budeme na to musieť reagovať, uvidíme, ako dopadne hlasovanie v parlamente,“ povedal Pellegini.

Nevhodný čas

Pellegrini avizoval, že hoci by hlasovanie v parlamente mohlo mať odporúčací charakter, vláda bude rešpektovať rozhodnutie zákonodárneho zboru a nebude k tomu pristupovať tak, aby nastal konflikt medzi parlamentom a vládou. Pellegrini priznal, že globálny kompakt prichádza v absolútne nevhodnom čase. „Keby sme nemali takú negatívnu skúsenosť, keby v Európe nepanovala taká negatívna atmosféra na základe tých migračných vĺn, ktorým sme čelili, tak si myslím, že o takomto dokumente by taká debata na Slovensku ani nebola, možno, že by si aj málokto všimol, že je niekde prijímaný,“ dodal Pellegrini.

Viac..  Predsedníčka EK zaželala Pellegrinimu úspech pri plnení nových povinností

Migrácia tu bola aj bude

Migrácia je fenomén, ktorý tu vždy bol a bude, ale nepôjde proti mienke verejnosti a zhode, ktorá panuje naprieč politickým spektrom. Okrem iného Pellegrini povedal, že ho mrzí, že sa z debaty o tom vytratila odbornosť, ale priznal, že aj on osobne má s niektorými časťami problém.

Zahraničný výbor NR SR prijal uznesenie, podľa ktorého by Slovensko kompakt malo odmietnuť. Proti kompaktu je hlavne koaličná SNS, ale aj opozičné SaS a Sme rodina. O kompakte sa rokovalo počas toho, ako Lajčák predsedal Valnému zhromaždeniu OSN, je to teda pre neho aj otázka dôvery. Ak mu Smer neverí, nemôže byť ministrom, dodal v utorok.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

EK schválila Slovensku 20 miliónov eur na podporu podnikov v súvislosti s vojnou na Ukrajine

Európska komisia schválila slovenskú schému vo výške 20 miliónov eur na podporu podnikov pôsobiacich v prvovýrobe …

Consent choices