utecenci
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Slovensko s krajinami V4 prispelo na operáciu Sofia v Stredozemnom mori 35 miliónov

RÍM / Operácia Sofia je projekt Európskej únie, ktorý má pomáhať proti nelegálnej migrácii. Ide o námornú operáciu v Stredozemnom mori. Jej hlavné sídlo v Ríme navštívil počas svojej oficiálnej návštevy Talianska aj premiér Peter Pellegrini. Slovensko bojové námorníctvo nemá, tak sme prispeli spolu s kolegami z V4 finančne.

Úlohou operácie Sofia je bojovať proti pašerákom s migráciou v Stredozemnom mori. Lode tejto operácie primárne bojujú proti pašerákom, ktorí privážajú nelegálnych utečencov do Európskej únie stredomorskou cestou. Taliansko bolo prvou nárazovou krajinou, kam migranti prišli. Odtiaľ smerovali do vyspelých krajín Európy, Nemecka, Francúzska či Veľkej Británie.

Podľa Petra Pellegriniho sa tento tok do Talianska spomalil. „Podľa posledných informácií bolo zlikvidovaných 500 lodí. Sú zmonitorované pohyby pašerákov,“ uviedol Peter Pellegrini. Členovia Sofie odovzdali Talianom viac ako 150 pašerákov a zachránili množstvo nevinných životov.

Slovensko nie je námorná veľmoc, spolu s krajinami V4 prispelo sumou 35 miliónov eur. Európska únia prispela ďalšími desiatimi miliónmi. „Majú sa nakúpiť lode pre líbyjskú pobrežnú stráž. Majú sa trénovať pracovníci pobrežnej stráže,“ dodal Pellegrini.

Viac..  Komisia vyčlenila 500 miliónov eur na zvýšenie výroby munície

Na lodiach operujúcich v Stredozemnom mori cvičilo aj dvanásť slovenských vojakov. Operácii mandát končí tento rok. Ak by išlo o rozhodnutie nášho premiéra, v operácii by pokračoval.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk/ Richard Juriš

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices