vaha, kg
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Vedci zmenili definíciu kilogramu. Jeho hmotnosť sa mení

PARÍŽ / Kilogram ako ho poznáme už neexistuje. Vedci vo Francúzsku rozhodli o jeho novej hmotnosti. Valec zo zliatiny platiny a irídia už nebude etalónom kilogramu. Okrem kilogramu rozhodli vedci na konferencii Medzinárodného úradu pre miery a váhy aj o nových definíciách iných základných jednotiek.

Po novom sa základná jednotka hmotnosti odvodzuje od pevnej hodnoty Planckovej konštanty. Dlhodobé merania ukázali, že za viac ako 100 rokov sa hmotnosť etalónu kilogramu, ktorý sa nazýva aj „Veľký K“ a je uložený v trezore v Sèvres, znížila o zhruba 50 mikrogramov. Tie zodpovedajú asi jednému zrnku piesku. 

Vedci už skôr uisťovali, že pre bežných smrteľníkov sa nič nemení. „Zmeny nebudú v každodennom živote viditeľné,“ uviedol Jens Simon, hovorca Spolkového fyzikálno-technického ústavu v Braunschweigu. Pre DPA povedal, že zmenami sa odstránia nedostatky vznikajúceho systému a vytvorí sa univerzálny jazyk pre vysoko technizovaný svet.

Viac..  Ivan Štefanec: Vyzývame nepodporovať terorizmus a nasledovať Česko, Fínsko a Švédsko

Kilogram bol doteraz poslednou jednotkou definovanou podľa hmotného predmetu, napríklad základná jednotka dĺžky – meter, bola už pred rokmi určená na základe rýchlosti svetla vo vákuu. 

Jednoznačná definícia kilogramu je dôležitá aj preto, že sa od nej odvodzuje veľa ďalších fyzikálnych jednotiek. Nová definícia základných jednotiek vstúpi do platnosti budúci rok 20. mája na Svetový deň metrológie. 

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Poľnohospodári vo viacerých krajinách EÚ protestujú proti opatreniam

Poľnohospodári vo Francúzsku, Poľsku, Rumunsku i viacerých ďalších európskych krajinách v posledných dňoch blokujú cestné …

Consent choices