zbrane
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Nedovolené zbrane: Rada prijala novú stratégiu EÚ

Rada prijala novú stratégiu EÚ proti nedovoleným strelným zbraniam, ručným a ľahkým zbraniam a ich munícii „Zabezpečenie zbraní, ochrana obyvateľov“.

Nedovolené strelné zbrane, ručné a ľahké zbrane naďalej prispievajú k nestabilite a násiliu v EÚ, v jej bezprostrednom susedstve a v ostatných častiach sveta. Nedovolené ručné zbrane podnecujú ozbrojené násilie a organizovanú trestnú činnosť, globálny terorizmus a konflikty, maria udržateľný rozvoj a úsilie v oblasti krízového riadenia. Destabilizujú celé regióny, štáty a ich spoločnosti a zvyšujú vplyv teroristických útokov. Z tohto dôvodu je Rada odhodlaná predchádzať nedovolenému obchodovaniu s RĽZ a ich muníciou a potláčať ho a presadzovať všestrannú zodpovednosť vo vzťahu k legálnemu obchodovaniu s RĽZ.

Nová stratégia EÚ nahrádza stratégiu prijatú v roku 2005. V novej stratégii sa zohľadňuje vývoj bezpečnostnej situácie vrátane hrozby terorizmu v EÚ a vývoj konštrukcie a technológie RĽZ, ktorý ovplyvňuje schopnosť vlád riešiť túto hrozbu. Zohľadňujú sa v nej aj hlavné zásady globálnej stratégie EÚ z roku 2016.

Viac..  EU predstavila návrh navýšenia výroby a obstarávania zbraní

O dac

Odporúčame pozrieť

zbrane

EU predstavila návrh navýšenia výroby a obstarávania zbraní

Európska únia predstavila návrh masívneho navýšenia produkcie a obstarávania zbraní v rámci bloku. Usiluje sa …

Consent choices