JUncker, May
Britská premiérka Theresa May so šéfom Európskej komisie Jeanom-Claudom Junckerom. PHOTO: © European Union.

Mimoriadny samit rozhodol o dohode brexitu. Členské štáty sa jednohlasne zhodli

BRUSEL / Prezidenti a premiéri 27 krajín EÚ sa stretli, aby potvrdili súhlas s tým, ako vyjednávači dohodli text zmluvy o odchode Británie z európskeho bloku. Predseda Európskej rady Donald Tusk potvrdil, že zhoda bola jednohlasná. Na mimoriadnom samite podporili aj právnu nezáväznú politickú deklaráciu. Európska únia a Veľká Británia v nej opisujú, aké zmluvy ohľadom hospodárskej a ďalšej spolupráce chcú podniknúť v ďalších rokoch.

V nedeľu 27 členských krajín EÚ potvrdilo svoj súhlas o brexitovej dohode na mimoriadnom samite, ktorú dohodli vyjednávači. Informoval o tom šéf unijných vrcholných schôdzok Donald Tusk na svojom Twitteri. Deklarácia popisuje budúce vzťahy, uviedol Preben Aamann, hovorca Donalda Tuska. 

Tusk v sobotu ohľadom brexitu ocenil, že všetky členské krajiny obstáli v skúške solidarity a jednoty. Vyjadril sa tak po tom, čo sa na poslednú chvíľu podarilo nájsť riešenie, ktoré odstránilo obavy Madridu o budúcej dohode medzi EÚ a Britániou, týkajúc sa Gibraltáru. Mimoriadny samit začínal diskusiou šéfa Európskeho parlamentu Antoniom Tajanim.

Jednohlasná podpora takzvanej „rozvodovej zmluvy“ zo strany šéfov štátov a vlád 27 krajín je pre EÚ zavŕšením príprav na odchod Británie k 29. marcu 2019. Nešlo len o hlasovanie, mimoriadnym samitom dávajú členské krajiny na najvyššej politickej úrovni najavo, že nemajú problém s 583 stranami dokumentu o brexite. Na strane únie, musí dokument podporiť aj europarlament  a Rada EÚ.

Viac..  Europoslanci schválili reformy pre udržateľnejší a odolnejší trh EÚ s plynom

Zmluva, ktorá bola niekoľkokrát rezignovaná, potvrdil aj kabinet Theresy May. Tú teraz čaká kľúčová úloha – presadiť v decembri jej prijatie vo veľmi skeptickom britskom parlamente. Pokiaľ sa to nepodarí, Britániu čaká tvrdý brexit s tvrdými dopadmi na obchod a ďalšie vzťahy. Dokument definuje podobu samotného britského odchodu z únie. Týka sa napríklad práv občanov a vyvarovania finančných záväzkov. Predpokladá taktiež prechodné obdobie do konca roka 2020 s možnosťou až 2-ročného predĺženia. Práve v tomto období by sa mali EÚ a Londýn dohodnúť na texte zmlúv, podľa ktorých sa bude riadiť hospodárska spolupráca a oblasti, ako bezpečnosť a medzinárodné vzťahy.

Viac sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

Tusk

Poľský premiér Tusk upozornil na hrozbu novej vojny v Európe, píšu médiá

Poľský premiér Donald Tusk pre európske média uviedol, že Európa znova vstúpila do predvojnového obdobia. …

Consent choices