plasty
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

EÚ sa snaží znížiť množstvo mikroplastov. Ako nám škodia?

V poslednej dobe sa čím ďalej tým viac hovorí o mikroplastoch a o tom, ako nám škodia. Prečítajte si prehľad základných informácií o mikroplastoch a ako sa EÚ snaží ich množstvo znížiť. 

Čo sú to mikroplasty a odkiaľ sa berú?

Ako mikroplasty sa označujú veľmi malé kúsky plastov, ktoré sú menšie ako päť milimetrov. Podľa ich pôvodu sa ďalej rozdeľujú do dvoch skupín – primárne a sekundárne.

Primárne mikroplasty

Do prírody sa dostali už ako malé čiastočky. Predpokladá sa, že tvoria 15 až 31 percent všetkých mikroplastov v oceánoch.

Sekundárne mikroplasty

Vznikajú rozpadom väčších kusov, ako sú napríklad platové tašky, fľaše alebo rybárske siete. Tvoria väčšinu mikroplastov v oceánoch, ich podiel sa odhaduje na 69 až 81 percent.

Hlavné zdroje mikroplastov
  • Pranie syntetického oblečenia– 35 percent primárnych mikroplastov
  • Opotrebovávanie pneumatík – 28 percent primárnych mikroplastov
  • Zámerné používanie mikroplastov v kozmetike (napríklad mikroperly v krémoch alebo abrazívne častice v peelingových prípravkoch) – 2 percentá

V oceánoch aj v pive

V oceánoch je mikroplastov čoraz viac a viac. Podľa údajov OSN z roku 2017 v moriach pláva až 51 biliónov mikroplastových častíc, čo je 500krát viac ako je v našej galaxii hviezd.

Drobné plastové častice si morské živočíchy často mýlia s potravovou a prehĺtajú ich. V niektorých prípadoch sa to pre ne stáva osudným. A keďže morská fauna môže mikroplasty vstrebať a do svojich tiel, nakoniec sa dostávajú aj na naše taniere.

Viac..  Martin Hojsík: Potrebujeme, aby aj priemysel na Slovensku využíval moderné technológie

Mikroplasty už boli nájdené v jedle i nápojoch vrátane piva, medu alebo vody z vodovodu. Nie je potom prekvapením, že sa objavujú aj v ľudskej stolici.

Čo mikroplasty spôsobujú

Konkrétne dopady mikroplastov na ľudské zdravie zatiaľ nie sú presne známe. Možno však usudzovať, že sú škodlivé, pretože obsahujú rozličné stabilizátory, spomaľovače horenia a iné chemické látky.

Aké riešenie pripravuje EÚ?

V septembri poslanci schválili stratégiu, ako zvýšiť recykláciu plastového odpadu v EÚ. Okrem toho vyzvali Európsku komisiu, aby pripravila úniový zákaz niektorých mikroplastov, ktoré sa úmyselne pridávajú do kozmetiky a čistiacich prostriedkov. Parlament taktiež navrhol prijať opatrenia na minimalizovanie množstva mikroplastov z textílií, pneumatík, farbív a cigaretových ohorkov.

V októbri parlament odhlasoval zákaz jednorazových plastov, ktoré najčastejšie končia v moriach a pre ktoré existujú alternatívy z iných materiálov. Poslanci pridali na tento zoznam aj oxo-rozložiteľné plasty, ktoré sa vďaka špeciálnych prísadám ľahšie rozdrobujú na malú kúsky a prispievajú tak k znečisteniu mikroplastami.

V roku 2015 parlament hlasoval aj za obmedzenie tenkých plastových tašiek v EÚ.

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices