Tusk
Donald Tusk. PHOTO: © European Union-EP.

Tusk vyzval Rusko, aby prestalo provokovať Ukrajinu

MOSKVA – Predseda Európskej rady Donald Tusk vyzval Rusko, aby prestalo provokovať Ukrajinu a apeloval na tamojšie úrady, aby prepustili lode a námorníkov, ktorých zadržiavajú pre konflikt v Kerčskom prielive. „Odsudzujem použitie sily zo strany Ruska v Azovskom mori,“ napísal v pondelok na Twitteri.

Dodal tiež, že „ruské úrady musia prepustiť ukrajinských námorníkov, plavidlá a zdržať sa ďalších provokácií“. Podľa vlastných slov o situácii hovoril aj s ukrajinským prezidentom Petrom Porošenkom a neskôr počas dňa sa stretol s jeho zástupcami. Tusk zdôraznil, že „Európa ostane v podpore Ukrajiny jednotná“.

Poradca poľského prezidenta Andrzeja Dudu v tejto súvislosti vyhlásil, že Európska únia by mala vystupňovať sankcie proti Rusku. Krzysztof Szczerski v pondelok povedal, že kroky Ruska proti ukrajinským plavidlám sú „jasným porušením“ medzinárodného práva a „ďalším pokusom o destabilizáciu regiónu“. Podľa Poľska je preto potrebné zvážiť a prediskutovať so spojencami „sprísnenie sankcií proti Rusku“.

K vážnej eskalácii napätia medzi Ruskom a Ukrajinou došlo v nedeľu v Kerčskom prielive, ktorý spája Čierne more a Azovské more. V čase, keď sa cez prieliv snažili preplávať tri ukrajinské lode plaviace sa z Odesy na pobreží Čierneho mora do Mariupoľa na pobreží Azovského mora, na ne zaútočilo ruské námorníctvo. Do jedného ukrajinského remorkéra narazila ruská loď a poškodila mu motor, na dve ukrajinské plavidlá Rusi strieľali a všetky tri ukrajinské lode nakoniec zadržali.

Viac..  Štáty EÚ s výnimkou Maďarska vyzvali na okamžitú humanitárnu prestávku v Gaze

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Ivan Štefanec: Znemožnime Rusom vyrábať výbušniny a muníciu z našich zdrojov

Podľa najnovších zistení je Rusko pri výrobe munície kriticky závislé na dodávkach nitrocelulózy. Tú do …

Consent choices