Porosenko
Ukrajinský prezident Petro Porošenko. PHOTO: © European Union-EP.

Ukrajinský prezident podpísal vyhlásenie stanného práva, čaká sa na súhlas parlamentu

BRATISLAVA – Ukrajinský prezident Petro Porošenko v pondelok v súvislosti s konfliktom medzi ruským a ukrajinským námorníctvom v Kerčskom prielive podpísal vyhlásenie stanného práva na Ukrajine. Toto opatrenie ešte predtým schválila ukrajinská Bezpečnostná rada, ktorá združuje vysoko postavených predstaviteľov vlády a armády. O vstupe stanného práva do platnosti musí ešte rozhodnúť ukrajinský parlament, ktorý o tomto bode rokuje na neverejnom zasadnutí od 16:00 miestneho času (15:00 SEČ).

Podľa návrhu Bezpečnostnej rady by malo stanné právo na Ukrajine začať platiť už v pondelok 26. novembra a skončiť by sa malo predbežne až o dva mesiace, 25. januára budúceho roku.

Počas stanného práva môžu byť za účelom pripravenosti krajiny čeliť bezpečnostnému ohrozeniu obmedzené aj niektoré práva jej obyvateľov a je zjednodušené prijímanie rozhodnutí v bezpečnostnej oblasti najvyššími orgánmi krajiny. Armáda by mala podliehať stavu mobilizácie a podľa všetkého by začala hneď do služby povolávať zálohy.

K vážnej eskalácii napätia medzi Ruskom a Ukrajinou došlo v nedeľu v Kerčskom prielive, ktorý spája Čierne more a Azovské more. V čase, keď sa cez prieliv snažili preplávať tri ukrajinské lode plaviace sa z Odesy na pobreží Čierneho mora do Mariupoľa na pobreží Azovského mora, na ne zaútočilo ruské námorníctvo. Do jedného ukrajinského remorkéra narazila ruská loď a poškodila mu motor, na dve ukrajinské plavidlá Rusi strieľali a všetky tri ukrajinské lode nakoniec zadržali.

Šiesti ukrajinskí námorníci boli podľa Kyjeva pri ruskej streľbe zranení. Moskva hovorí o troch zranených Ukrajincoch a tvrdí, že jej vojaci ich na jednej z lodí následne ošetrili.

Kerčský prieliv spadá pod medzinárodné vody, ruské námorníctvo tam však v posledných mesiacoch výrazne posilňuje prítomnosť, najmä odkedy Rusko sprevádzkovalo Kerčský most, spájajúci polostrov Krym zabratý Ukrajine s ruským vnútrozemím.

Viac..  EÚ nepotrebuje predĺžiť dohodu o tranzite ruského plynu cez Ukrajinu

Ruská tajná služba FSB, ktorá na Kryme zastrešuje všetky bezpečnostné operácie, na obvinenia zo strany Ukrajiny reagovala s tým, že konflikt v Kerčskom prielive vyprovokovali Ukrajinci. Rusko údajne prieliv dočasne uzatvorilo a Ukrajinci túto dočasnú uzáveru nerešpektovali.

Podľa pravidiel platiacich v medzinárodných vodách však nie je v právomoci Ruska prieliv uzatvárať. Podľa medzinárodnej zmluvy z roku 2003 sú medzinárodnými vodami Kerčský prieliv aj Azovské more.

Rusko trvá na tom, že konflikt vyprovokovali Ukrajinci. „Ich cieľ je jasný – vytvoriť v regióne konfliktnú situáciu,“ komentovala situáciu ruská FSB. „Sú nevyvrátiteľné dôkazy o tom, že Kyjev pripravil a uskutočnil provokácie v Čiernom mori. Tieto materiály budú čoskoro zverejnené,“ dodala ruská tajná služba.

„Ide o charakteristické správanie sa Ukrajiny: provokovať, vytvárať tlak, a potom obviňovať z agresie,“ pustila sa v nedeľu večer na Facebooku do Kyjeva aj hovorkyňa ukrajinského ministerstva zahraničných vecí Maria Zacharová.

Ukrajinský prezident Porošenko Rusko požiadal, aby zadržaných ukrajinských námorníkov a lode okamžite prepustilo. Zároveň vyzval na deeskaláciu krízy.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Ivan Štefanec: Znemožnime Rusom vyrábať výbušniny a muníciu z našich zdrojov

Podľa najnovších zistení je Rusko pri výrobe munície kriticky závislé na dodávkach nitrocelulózy. Tú do …

Consent choices