cigarety, fajcenie
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Viac ako štvrtina Slovákov fajčí. Ročne na Slovensku zomrie 7 900 ľudí

BRATISLAVA / Aj napriek tomu, že sú jednoznačne preukázané škodlivé účinky cigariet, podľa výsledkov Eurobarometra viac ako štvrtina Slovákov patrí k fajčiarom. V utorok, počas medzinárodného dňa bez fajčenia, sa po celom svete hovorilo o pasívnom fajčení. Splodiny cigaretového dymu totiž vdychujú napríklad aj deti, ktoré sa zdržiavajú v takomto prostredí.

Podľa Eurobarometra nepatríme ku krajine s najvyšším počtom fajčiarov, no ročne u nás na následky tejto závislosti zomrie 7 900 ľudí. „Je známe, že niktotín je veľmi návyková látka, dokonca návykovejšia ako heroín alebo kokaín,“ hovorí Jana Hamade, vedúca odboru hygieny a mládeže ÚVZS.

Veľkým problém, aj napriek zavedeniu prísnejšej legislatívy je ale pasívne fajčenie. Ak fajčíte vy, akoby malo cigaretu v ústach aj vaše dieťa. „Deti, ktoré sú dlhodobo vystavené tabakovému dymu formou pasívneho fajčenia, laboratórnymi skúškami sa zistilo, prítomnosť toho nikotínu vo vlasoch,“ pokračuje Hamade. Nebezpečné je aj pasívne fajčenie pre ženy. „To dieťa je ohrozené rovnako, keď žena fajčí pasívne, ako keby vyfajčila jednu až päť cigariet denne,“ dodáva vedúca odboru. To, že vyvetráte a dym nie je vidieť neznamená, že tam nie je.

Viac..  ECB: Zavedenie osobitného odvodu pre banky mala sprevádzať dôkladná analýza

„Podľa občianského zákonníka, vlastník bytu nesmie obťažovať susedov nad mieru primeranú pomerom hlukom, popolčekom, dymom. Otázkou je, čo je miera primeraná pomerom,“ hovorí advokát Pavel Hagyari. Podľa neho je to ťažko právne vymožiteľné a hovoriť treba o sprísnení legislatívy.

„Na linku pomoci na odvykanie od fajčenia zavolalo už aj 12-ročné dieťa s prosbou o pomoc,“ uviedla hovorkyňa ÚVZ Daša Račková.

 Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices