Petro Poroshenko
Ukrajinský prezident Petro Porošenko. PHOTO: © European Union.

Pred ukrajinskou hranicou zablokovali cestu. Ľudia protestujú, za autá platiť nechcú

UKRAJINA/SLOVENSKO / Barikády z pneumatík a stovky nahnevaných Ukrajincov. Hraničný priechod Ubľa Malý Berezný je už viac ako 24 hodín zablokovaný. Ukrajinci, ktorí jazdia na autách s takzvanými euroznačkami sa totiž búria proti novému poplatku. V pondelok popoludní už zablokovali aj osobnú dopravu na hraničnom priechode Užhorod. Naše úrady v týchto dňoch odporúčajú vyhnúť sa ceste na Ukrajinu.

Asi 300 metrov od slovensko- ukrajinskej hranice je cesta úplne zablokovaná, sú na nej desiatky pneumatík. „Nie, nikto ich nezapáli, tie pneumatiky sa už stali ukrajinským symbolom našej nespokojnosti,“ vyjadril sa účastník protestu Jurij. Dôvodom protestnej akcie je snaha o dosiahnutie zmeny ukrajinskej colnej legislatívy týkajúcej sa vozidiel evidovaných mimo Ukrajiny. „Za tieto pliešky máme zaplatiť 3-tisíc eur, aby sme auto mohli u nás zaregistrovať. Značky stoja viac ako samotné auto,“ pokračoval Jurij.

Vodiči s takzvanými euroznačkami musia zaplatiť pri prekročení hranice poplatok niekoľko tisíc eur. Ukrajinci však tvrdia, že ich na túto zmenu nik neupozornil. Navyše, túto sumu si môže málokto z nich dovoliť zaplatiť. Hranica je zablokovaná už viac ako 24 hodín. „Štrajkujúci ukrajinskí vodiči osobných motorových vozidiel s evidenčnými číslami registrovanými v členských krajinách EÚ predpoludním zablokovali ukrajinskú stranu hraničného priechodu Malyj Bereznyj – Ubľa,“ vyjadrila sa Klára Baloghová, hovorkyňa colného úradu Michalovce.

Viac..  Krajiny EÚ sa dohodli na prísnejších pravidlách pre dovoz ukrajinských výrobkov

Od 13.00 hodiny pondelka je osobná doprava zablokovaná už aj na hraničnom priechode Vyšné Nemecké Užhorod. „Colný úrad situáciu na hraničnom priechode neustále sleduje a je v kontakte s ukrajinskou stranou,“ pokračovala hovorkyňa. Ukrajinci zatiaľ neupresnili informácie o trvaní protestnej akcie.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Europoslanci schválili podporu obchodu pre Ukrajinu aj ochranu poľnohospodárom EÚ

Európsky parlament v utorok schválil predĺženie dočasných opatrení na liberalizáciu obchodu pre Ukrajinu a zároveň …

Consent choices