Mikolasik
Europoslanec Miroslav Mikolášik. PHOTO: Mária Jakušová.

Miroslav Mikolášik: Tvrdenie o prvých geneticky upravených deťoch je varovné

Vyjadrenie o údajnom vytvorení prvých geneticky upravených detí je odsúdeniahodné a jeho potvrdenie by znamenalo závažné dôsledky pre globálnu spoločnosť. Počas druhého medzinárodného samitu o úprave ľudského genómu v Hongkongu to vyhlásil slovenský europoslanec Miroslav Mikolášik (EĽS/KDH). 

Reagoval tak na tvrdenie čínskeho výskumníka Che Ťiena-kchueja, ktorý mal pomôcť priviesť na svet geneticky modifikované dievčatá dvojičky, a to rodičom infikovaným vírusom HIV s cieľom zabezpečiť odolnosť voči prípadnej infekcii týmto vírusom. Hoci správu nemožno nezávisle overiť, okamžite vyvolala ostrý nesúhlas medzinárodného vedecko-výskumného spoločenstva.

Tento čínsky experiment je v jednoznačnom rozpore so závermi premiérového samitu o úprave ľudského genómu spred troch rokov. Podľa nich je zakázané klinické skúšanie s dedičnou zmenou DNA, ktoré by malo za cieľ priviesť takéto dieťa na svet. Toto  rozhodnutie podlieha širokému konsenzu celosvetovej komunity, ktorý však neexistuje,“ povedal Mikolášik, ktorý ako lekár v Európskom parlamente vedie Pracovnú skupinu EĽS pre bioetiku a ľudskú dôstojnosť.

Ak totiž vedu zbavíme možnosti kontroly, zahrávame sa s ohňom a spúšťame neprípustnú súťaž o prvenstvo v reprodukčnom genetickom inžinierstve. Tento biologicky náročný proces nevyvoláva len otázniky ohľadom bezpečnosti a účinnosti, ale je aj hlbokým právnym, etickým a spoločenským problémom, ktorý otvára dvere eugenike,“ zdôraznil Mikolášik. Organizátori aktuálne prebiehajúceho samitu podľa neho musia tento čin jasne odsúdiť a zároveň vyzvať predstaviteľov štátov a OSN, aby vytvorili účinný model zakazujúci reprodukčné experimenty hazardujúce s ľudskou genetikou. Samit významne ovplyvní ďalšie smerovanie výskumu ľudskej genetiky.

Viac..  Ženy musia mať plnú kontrolu nad svojimi sexuálnymi a reprodukčnými právami

Europoslanec problematiku zásahu do ľudskej DNA kritizoval už vo februári 2015, keď predtým, ako britský parlament povolil vytváranie detí s tromi biologickými rodičmi, apeloval s výzvou na odmietnutie na britského ministra zdravotníctva Jeremyho Hunta i britského premiéra Davida Camerona. Okrem iného argumentoval precedensom pre klonovanie a vytváranie takzvaných “dizajnérskych detí” na objednávku. Tvorbu detí podľa kritéria kvality, bez ohľadu na zámer takéhoto konania, označil za „hazardnú hru s ľudským rodom“.

O dac

Odporúčame pozrieť

laboratorium

Nagojský protokol má 10 rokov. Bojuje proti zneužívaniu genetických zdrojov

Vo štvrtok, 29. októbra uplynulo desať rokov od prijatia protokolu, ktorý bol prijatý počas medzinárodnej …

Consent choices