utecenci
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Pellegrini pakt OSN nepodporuje, no Lajčáka si chce udržať. Ten ale trvá na svojom

BRATISLAVA / Premiér Peter Pellegrini uviedol, že spraví všetko preto, aby Miroslav Lajčák zostal ministrom zahraničných vecí. Povedal to pred rokovaním vlády, pričom by podľa jeho slov bola škoda, ak by slovenská vláda prišla o tak výborného diplomata a odborníka, akým je Lajčák. Ten ale potvrdil, že slová o jeho prípadnej demisii stále platia.

Premiér Pellegrini zároveň potvrdil, že Slovenská republika nebude viazaná paktom OSN. Podľa neho je otázka, či niekto z predstaviteľov Slovenska pocestuje do Marakéša na rokovania o tomto dokumente, iba technickou záležitosťou. „To či tam niekto pôjde alebo nepôjde je pre mňa absolútne irelevantná vec. Slovensko bude konať tak, aby nijakým spôsobom nevzbudilo podozrenie, že chce byť súčasťou alebo byť viazané týmto dokumentom. To sú pre mňa už len technické otázky,“ povedal Pellegrini.

Pripomenul, že Miroslav Lajčák je skutočne kvalitným ministrom a odborníkom na správnom mieste. Podľa jeho slov, by bolo na škodu, ak by Lajčák podal skutočne demisiu. „Urobím všetko preto, aby pán minister zostal, pretože Slovensko bude predsedať vážnym inštitúciám. Ja si myslím, že ak by moja vláda mala prísť o tak významného diplomata a takého kvalitného človeka, tak by to bolo na veľkú škodu a ja sa budem preto snažiť pána ministra presvedčiť, aby aj v prípade, že máme na niektoré veci odlišné názory, povýšil záujem štátu, národné záujmy, nad svoje osobné preferencie,“uviedol Pellegrini. Šéf rezortu zahraničia Lajčák pohrozil, že v prípade ak na konferenciu do Marakéša nikto zo zástupcov Slovenskej republiky nepocestuje, podá demisiu. Podľa ministra je totiž dokument OSN právne nezáväzný a neprikazuje prijímať migrantov jednotlivým krajinám.

Kompakt z OSN odmietajú koaličné aj opozičné strany. Podľa SNS je tento dokument neakceptovateľný, liberálom zo Slobody a Solidarity (SaS) prekáža, že je v ňom obsiahnuté slovo záväzný. O kompakte v stredu rokuje aj Národná rada SR, pričom k nemu mala zaujať stanovisko. Pellegrini nevedel konkretizovať postoj vlády, podľa jeho slov to bude ešte predmetom diskusie. „Ja som s pánom ministrom veľmi intenzívne rokoval a budeme zvažovať, aký bude postoj vlády SR. Ešte raz, ak by naša účasť mala znamenať, že by sa Slovensko k tomuto materiálu prihlásilo, tak sa nikto na rokovaní v Marakéši nezúčastní. Bude to otázka najbližších dní. Nič nám nehrozí, nikto sem nejde priviesť tisíce migrantov, Slováci a Slovenky môžu byť pokojné,“ uzavrel Pellegrini.

Viac..  Cyprus žiada EÚ o pomoc pri zastavení prílevu sýrskych utečencov

Lajčák trvá na svojom

Stále platí alternatíva, že pokiaľ zo slovenských zástupcov nikto nepocestuje na konferenciu OSN v Marakéši, podá šéf rezortu zahraničných vecí Miroslav Lajčák demisiu. Potvrdil to pred rokovaním vlády samotný Lajčák, ktorý hovorí, že je vo svojich názoroch a vyjadreniach konzistentný. Podľa jeho slov musí byť vo svojich rozhodnutiach v súlade so svojím vlastným svedomím a túto pomyselnú hranicu neprekročí. Lajčák odpovedal tiež na otázky o Bezpečnostnej a Obrannej stratégii, ktoré schválila vláda SR ešte počas minulého roka. Lajčák uviedol, že Bezpečnostná stratégia, ktorú vypracúval jeho rezort, je kvalitným dokumentom, ale v súčasnosti je to už záležitosťou Národnej rady SR. „Pre mňa je dôležité, aby som sa rozhodol v súlade s mojím svedomím. Nechcem špekulovať, ja som jasne povedal, že hovorím to, čo si myslím. Ja s nikým nebojujem, moje slová stále platia. Ja som minulý týždeň povedal, ako to je a som konzistentný vo svojich vyjadreniach,“povedal Lajčák.

Na otázku, či by bol dobrou náhradou za neho expremiér a poslanec NR SR Robert Fico, nechcel Lajčák odpovedať s tým, že ide o špekuláciu. Práve meno šéfa koaličného Smeru-SD sa medializovalo v súvislosti s možnou náhradou za Lajčáka. Ten totiž pohrozil demisiou v prípade, že na konferenciu OSN v Marakéši nepocestuje slovenský zástupca. Šéf rezortu zahraničných vecí Lajčák vníma z Národnej rady SR všetko možné, len nie racionalitu. Uviedol to v reakcii na situáciu na Ukrajine, na ktorú reagovalo viacero poslancov. „Ja keď sledujem náš parlament, tak vôbec neviem, kde to my žijeme,“ povedal. Podľa Lajčáka je Bezpečnostná stratégia, ktorú vypracoval jeho rezort, kvalitným dokumentom, ale o tom, či bude schválená, alebo nie, musí rozhodnúť parlament. „My sme si spravili svoju úlohu a prácu. Stojíme si za týmto dokumentom, ale teraz je to na koaličných lídroch, a Národnej rade SR,“ uzavrel Lajčák.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

EK schválila Slovensku 20 miliónov eur na podporu podnikov v súvislosti s vojnou na Ukrajine

Európska komisia schválila slovenskú schému vo výške 20 miliónov eur na podporu podnikov pôsobiacich v prvovýrobe …

Consent choices