brexit
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Súdny dvor EÚ rozhoduje o tom, či Británia bude môcť sama zrušiť rozhodnutie o brexite

BRUSEL / Na Súdnom dvore Európskej únie sa začalo vypočúvanie argumentov v otázke, či by Veľká Británia mohla jednostranne zrušiť svoje rozhodnutie o odchode z Európskej únie pred brexitom, ktorý je naplánovaný na 29. marca budúceho roka. Na zasadaní súdu, ktoré sa začalo v utorok, sa táto otázka posúdi v zrýchlenom konaní vzhľadom na blížiaci sa brexit.

So žiadosťou o objasnenie otázky sa obrátil súd v škótskom Edinburghu, ktorý rieši žalobu skupiny protibrexitových politikov voči britskému ministrovi pre brexit. Podľa ich názoru Británia rozhodnutie odísť z Európskej únie môže sama dobrovoľne odvolať rovnako ako sa sama dobrovoľne k odchodu rozhodla. Škótsky súd požiadal Súdny dvor Európskej únie o objasnenie, či to tak skutočne je a ak áno, aké podmienky musia byť splnené.

Keďže článok 50 Lisabonskej zmluvy o Európskej únii sa touto problematikou podrobne nezaoberá, pretože sa očakávalo, že nijaký členský štát únie nebude chcieť odísť, skupina škótskych zákonodarcov chce vedieť, v akom rozsahu môže Veľká Británia z vlastného rozhodnutia vycúvať z procesu vystúpenia. Dôvodom kroku škótskych poslancov je rastúci tlak odporcov brexitu na vypísanie druhého referenda o odchode Británie z bloku. Rozhodovanie súdu by mohlo trvať niekoľko mesiacov.

Podľa názoru britskej vlády by súd Európskej únie túto hypotetickú otázku vôbec nemal riešiť, pretože Británia záujem o odvolanie rozhodnutia o brexite nemá a tak bude jeho názor zbytočný. Premiérka Theresa May niekoľkokrát verejne zdôraznila, že druhé referendum o brexite nebude.

Viac..  Európski ľudovci schválili politický manifest pre eurovoľby

Rada Európskej únie a Európska komisia si myslia, že článok 50 lisabonskej zmluvy, ktorým sa brexit riadi, by Británii ani v prípade jej záujmu o jednostranné odvolanie odchody tento krok neumožnil.Podľa britských médií sú unijní právnici presvedčení, že ak by si členský štát svoj odchod rozmyslel, musel by získať jednomyseľnú podporu všetkých ostatných krajín. 

Prvý pohľad zo strany súdu na spor poskytne generálny advokát Campos Sánchez-Bordona, pravdepodobne v nasledujúcich týždňoch. Jeho právny názor ale bude len odporúčaním, ktorým sa súd pri svojom rozhodovaní môže, no nemusí riadiť.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices