brexit
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Brexit bez dohody by dostal ekonomiku Británie do najhlbšej recesie za takmer storočie

LONDÝN / Odchod Veľkej Británie z EÚ bez dohody by mohol dostať ekonomiku krajiny do najhlbšej recesie za takmer storočie, pričom jej hospodárstvo by sa v priebehu niekoľkých mesiacov zmenšilo o osem percent a nezamestnanosť a inflácia by výrazne stúpli.

Podľa odhadov Bank of England by sa hospodárstvo krajiny v priebehu niekoľkých mesiacov po brexite zmenšilo o 8 percent. Vyplýva to z predikcie Bank of England. V prípade najhoršieho scenára by sa britská ekonomika podľa centrálnej banky krajiny mohla zmenšiť podstatne viac, ako po finančnej kríze z roku 2008.

Pri brexite bez dohody by sa britská inflácia podľa Bank of England zvýšila na takmer 7 percent, nezamestnanosť by stúpla na 7,5 percenta z terajších 4,1 percenta, libra by voči doláru klesla na takmer paritu a ceny domov by oslabili o 30 percent. „Našou úlohou nie je dúfať v to najlepšie, ale pripraviť sa na najhoršie,“ povedal guvernér centrálnej banky Mark Carney. Britský finančný systém je však podľa jeho slov dosť silný na to, aby takémuto šoku odolal.

Viac..  O. Rehn: K zníženiu úrokových sadzieb ECB by mohlo dôjsť v lete

V nedeľu 27 členských krajín EÚ potvrdilo svoj súhlas o brexitovej dohode na mimoriadnom samite, ktorú dohodli vyjednávači. Deklarácia popisuje budúce vzťahy, uviedol Preben Aamann, hovorca Donalda Tuska.

Britský parlament bude o dohode o odchode Británie z Európskej únie hlasovať v utorok 11. decembra. Oznámila to v pondelok britská vláda. Podporu v parlamente ale nemá premiérka May istú.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices