Manka
Europoslanec Vladimír Maňka. PHOTO: © European Union-EP.

Vladmír Maňka: Sankcie voči Rusku nie sú riešením

BRUSEL / Európsky parlement rieši, či bude požadovať uvalenie ďalších sankcií na Rusko pre konflikt v Kerčskom zálive. Europoslanci však nie sú v postupe jednotní. Kým jedni hovoria o okamžitom uvalení ďalších, prísnych sankcií, druhí zas vyzývajú na zdržanlivosť a aby sa konfrontácia vyšetrila. Každopádne, za stavbu kerčského mosta, ktorý únia považuje za nelegálny, pribudli na zoznam sankcií ďalšie spoločnosti zapojené do výstavby.

 Mnohí europoslanci požadujú sankcie voči Rusku čím skôr. V hre sú napríklad nové obmedzenia pre ruské firmy pôsobiace na európskom trhu. „Moskva si musí plniť svoje medzinárodné záväzky. Európsky parlament situáciu pozorne sleduje a zváži ďalšie kroky,“ vyjadril sa predseda Európskeho parlamentu, Antonio Tajani.

Nezhoda v názoroch

Ani europoslanci sa nevedia zhodnúť na jasnom postupe. A tak prichádza k stretom nielen na výboroch, ale aj v pracovných skupinách. „Vo sfére medzinárodného vplyvu rastie ruská asertivita a my musíme vedieť zareagovať. Ak by sme nič neurobili, potom jasne povieme, že sa poddávame,“ vysvetľuje Branislav Škripek (Európski konzervatívci a reformisti).

„Keď obidve strany tvrdia každá niečo iné, tak to nezakladá dôvod, aby sme uvalili ďalšie sankcie na Rusko,“ hovorí na druhej strane europoslanec Vladimír Maňka (Socialisti a demokrati v EP).

Viac..  Grécke ostrovy spúšťajú špeciálny vízový program pre tureckých návštevníkov

Nelegálny most

Výstavbu kerčského mosta, spájajúcu ruskú pevninu a Krym, považuje Európska únia za nelegálnu. Kvôli jeho výstavbe a veľkosti sa znemožňuje vstup do Azovského mora pre asi 20 percent ukrajinských lodí. Obmedzujú sa aj európske obchodné lode, keď ich viac ako týždeň zdržiavajú pri kontrolách.

Do sankčného zoznamu preto pribudlo ďalších šesť spoločností. „Tak ako v minulosti chceme teraz využiť všetky naše mierové prostriedky k tomu, aby sme zabránili ďalšej eskalácii napätia,“ povedal Ivan Štefanec (Európska ľudová strana).

Na Slovensku panuje tiež rozličná nálada čo sa Ruska týka. Pred pár dňami dokonca stiahli z rokovania dokumenty, ktoré označujú Rusko za hrozbu. Prsty v tom nemal nik iný, ako strana SNS.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Fiala: Štáty EÚ si uvedomujú vplyv Ruska v Európe, je potrebné mu aktívne čeliť

Všetky členské štáty EÚ si uvedomujú, že v Európe je preukázateľný vplyv Ruska a je …

Consent choices