prasa
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Slováci sa obávajú najhoršieho. Zakáže únia domáce zabíjačky?

BRATISLAVA/HUMENNÉ / Slováci sa obávajú, že nám únia zruší populárne domáce zabíjačky. Eurokomisia totiž zrušila Slovensku výnimku a odteraz musia naše úrady evidovať každé prasa. Aj to, ktoré si chováte doma.

„Je to útok na ľudí, pretože ak som schopný si vychovať prasa sám, nemusím kupovať ten bordel a chemické produkty,“ vraví nahnevaný chovateľ ošípaných Jozef Kapuscinksý.

V rodine Kapuscinského zo Sopkoviec žije pod jednou strechou 13 ľudí. Vraví, že zvieratá, ktoré doma chovajú, majú pre vlastnú potrebu a registrovanie vníma ako zbytočnú byrokratickú záťaž. „Nebudem to robiť. Chovám pre vlastnú potrebu. Ja bijem okolo 4 až 5 prasiat cez rok, aby som nekupoval a  aby som ušetril,“ vysvetľuje.

Koniec výnimky

Slovenská republika a ďalších 5 štátov únie malo doteraz výnimku. Vďaka nej sa chovateľ jednej ošípanej registrácii vyhol. Európska komisia však výnimku zrušila. „Sme sa doladili k tým ostatným európskym krajinám, ktoré to už mali pred pár rokmi platné,“ uviedol riaditeľ farmy Topoľovka a Kamenica nad Cirochou, Julián Škerlik.

Každý, kto chce doma chovať čo i len jednu ošípanú, to musí mať zaregistrované v centrálnej evidencii hospodárskych zvierat. „Slovensko sa nachádza v blízkosti ohnísk afrického moru ošípaných, je to aj také preventívne opatrenie,“ poukazuje Jana Špuntová, riaditeľka regionálnej poľnohospodárskej a potravinárskej komory. „Tak by sme mali vedieť, kto má kde akú ošípanú. Lebo v ohnisku by mali byť všetky malé chovy zlikvidované,“ dodáva Škerlik.

Viac..  Ivan Štefanec: Financie pre poľnohospodárstvo musia končiť na účtoch poľnohospodárov

Registrácia chovateľov

Ak by teda mor postihol aj Slovensko, veterinári by mali vďaka povinnej registrácii o domácich ošípaných poriadny prehľad. Registrácia má však aj ďalšiu stránku. Už teraz je domácich chovateľov každým rokom menej. „Je to likvidácia drobného predaja, drobných zabíjačiek. Pre domáce chovy je to negatívum,“ povedal Škerlik.

Pri registrácii by mali byť nápomocní starostovia a občanov o tejto povinnosti informovať. To ale nie je všetko. „Starosta by mal na veterinárnu správu aj nahlasovať tých chovateľov,“ informuje Špuntová. Registrácia je zadarmo. V prípade nesplnenia povinnosti hrozia pokuty. U fyzických osôb do 300 eur, u právnických to môže byť až 3 500 eur. „To istí bolo aj s hovädzím dobytkom, nakoniec sa ľudia naučili, že musia registrovať,“ dodal Škerlik.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Ivan Štefanec: Financie pre poľnohospodárstvo musia končiť na účtoch poľnohospodárov

Európska ľudová strana pokračuje v dialógu o európskom poľnohospodárstve a Európskej farmárskej dohode v Taliansku …

Consent choices