brexit
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Británia môže odstúpiť od brexitu, tvrdí advokát. Vláda ale tvrdí, že diskusia je zbytočná

LUXEMBURG / Británia podľa generálneho advokáta Súdneho dvora Európskej únie Camposa Sánchez-Bordona môže jednostranne stiahnuť svoje oznámenie o odchode z Európskej únie. V prípade, že by sa k tomuto kroku uchýlila, oznámiť by to musela ešte pred formálnym uzatvorením zmluvy o odchode a v súlade s britským ústavným poriadkom.

Súd sa odporúčaním Sáncheza-Bordona riadiť môže, no nemusí. So žiadosťou o výklad článku 50 lisabonskej zmluvy, ktorá sa odchodom členskej krajiny z Európskej únie zaoberá, požiadal súd v škótskom Edinburghu pre spor medzi skupinou proúnijných škótskych politikov a britským ministrom pre brexit.

Podľa názoru generálneho advokáta nie je táto otázka akademická, predčasná ani zbytočná, ako ju označila britská vláda. Podľa tej by ju totiž súd vôbec nemal riešiť, pretože kabinet nemá v úmysle odvolať svoj odchod z Európskej únie.

Vec má ale podľa Sáncheza-Bordona naopak, praktický význam a je zásadnou otázkou pre vyriešenie sporu pred škótskym súdom. Tomu by mal súd odporúčať, aby prehlásil, že britská strana môže brexit jednostranne odvolať. Podľa neho totiž článok 50 lisabonskej zmluvy, ktorý takúto vec vôbec nerieši, vykladať s ohľadom na medzinárodné právo, predovšetkým na Viedenskú dohodu o zmluvnom práve. Podľa tej môžu strany odstúpiť od medzinárodnej zmluvy pred tým, ako vstúpi do platnosti a z definície ide o jednostranný akt a prejav suverenity odchádzajúceho členského štátu EÚ.

Viac..  M. Beňová: Únia bude mať špecializovaný úrad na boj proti praniu špinavých peňazí

Generálny advokát uviedol, že článok 50 lisabonskej zmluvy je výrazom princípu rešpektovania k národným identitám členských krajín EÚ a umožňuje im odchod, ak si myslí, že národná identita je nezlučiteľný s členstvom v Únii. Nesprávnou a obmedzujúcou interpretáciou by sa podľa nej dal článok vykladať aj tak, že členská krajina, ktorá zmení svoj názor a praje si ďalej pokračovať v členstve, by bola vo svojom prianí obmedzovaná.  

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb …

Consent choices