Philippe
Francúzsky premiér Édouard Philippe. PHOTO: © European Union.

Tri týždne ničivých protestov vo Francúzsku. Vláda pozastaví zvyšovanie daní pohonných látok

PARÍŽ / Miestne média v utorok informovali, že vláda pozastaví zvyšovanie daní pohonných látok. Práve to viedlo k trojtýždňovým protestom v celej krajine, ktoré boli najhoršie za uplynulé roky. Zástupcovia demonštrantov mali v utorok rokovať s premiérom, nakoniec diskusiu vláda odvolala.

Francúzsky premiér Édouard Philippe sa v pondelok mimoriadne stretol so zástupcami hlavných politických strán. Krízové rokovanie politikov majú na svedomí sobotňajšie nepokoje, ktoré vypukli v Paríži počas protivládnych nepokojov. Predseda vlády sa tiež mal v pláne stretnúť so zástupcami protestného hnutia takzvaných „žltých viest“. Stretnutie ale odvolal nakoľko odznelo niekoľko hrozieb smrti v radoch demonštrantov smerom k vláde.

V utorok ráno miestne média informovali, že vláda pozastaví zvyšovanie daní na pohonné hmoty, informoval portál BBC. Protivládne protesty sa v Paríži konajú aj v pondelok. Do ulíc vyšli zamestnanci záchraniek, ktorí sa zišli pri budove Národného zhromaždenia a sťažujú sa na zmeny v ich pracovných podmienkach. Demonštranti zapálili pneumatiky, zablokovali dopravu a niektorí z nich skandovali „Macron, odstúp“.

Francúzi od 17. novembra protestovali v sobotu už tretíkrát v rámci hnutia takzvaných žltých vies nielen kvôli plánovanému zvýšeniu cien pohonných hmôt, ale aj kvôli iným opatreniam vlády. K sobotňajšom akciám sa pripojilo v celej krajine na 75.000 ľudí, zranenia utrpelo podľa polície okolo 900 ľudí, traja prišli o život a zo 412 predvedených osôb polícia ponechala 378 vo väzbe.

Viac..  Von der Leyenová vyjadrila sústrasť rodinám humanitárnych pracovníkov WCK

Demonštranti v žltých reflexných vestách, ktoré symbolizujú odpor voči zvyšovaniu daní a vysokým životným nákladom, zapálili vyše sto áut, rozbíjali okná, rabovali obchody, hádzali kamene na policajtov a poničili a posprejovali Víťazný oblúk v centre Paríža.Polícia proti nim použila slzotvorný plyn a vodné delá, uzavrela desiatky ulíc a staníc metra, aby dostala nepokoje pod kontrolu.

​Vláda v reakcii na udalosti naznačila možnosť vyhlásenia výnimočného stavu. Philippe a Macron čelia za ich riešenie krízy kritike od rivalov z celého politického spektra.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Poľnohospodári vo viacerých krajinách EÚ protestujú proti opatreniam

Poľnohospodári vo Francúzsku, Poľsku, Rumunsku i viacerých ďalších európskych krajinách v posledných dňoch blokujú cestné …

Consent choices