Pellegrini
Premiér Peter Pellegrini. PHOTO: © European Union-EP.

Slovensko nepošle do Marakéša nikoho. Pripomienky ale tlmočiť budeme

BRATISLAVA / Premiér Peter Pellegrini sa po zasadnutí vlády na krátko postavil pred novinárov, aby oznámil, že Slovensko nebude mať svojho zástupcu na rokovaní o Globánom pakte OSN v Marakéši.

„Môžem potvrdiť, že najbližšie rokovanie vlády sa uskutoční až po Marakéši, to znamená, že už nemáme kedy predložiť návrh delegácie. Vláda teda neschválila nikomu účasť ani mandát zúčastniť sa marakéšskeho samitu,“ povedal Pellegrini. Slovensko bude svoje pripomienky tlmočiť cez diplomatickú poštu, ktorú pripraví ministerstvo zahraničných vecí. „Tak, aby som ešte tento týždeň podpísal stanovisko a napísal naše výhrady v zmysle uznesenia národnej rady,“ dodal Pellegrini.

Na otázku, či toto rozhodnutie znamená koniec ministra Lajčáka Pellegrini konkrétne neodpovedal. Povedal ale, že verí, že nie.

Vláda v stredu odmietla schválenie migračného paktu OSN. Vzala na vedomie uznesenie národnej rady ku Globálnemu paktu o bezpečnej, riadenej a legálnej migrácii z tejto organizácie. Vláda podľa svojho uznesenia uložila predsedovi vlády vykonať príslušné opatrenia spojené so stiahnutím Slovenskej republiky z procesu prijímania Globálneho paktu o bezpečnej, riadenej a legálnej migrácii a zároveň prikázala ministrom zdržať sa konania, ktoré by mohlo vyvolať pocit, že sa k paktu prihlasujú.

Pre neschválenie tohto dokumentu sa minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Lajčák dostal do sporu s vládou a parlamentom. Kompakt sa vypracovával vo Valnom zhromaždení OSN v čase, keď mu predsedal Lajčák. Ten tento dokument obhajoval, vysvetľoval, že nezasahuje do suverenity štátov a pomôže ochrániť Slovákov a Slovenky, ktoré pracujú napríklad ako opatrovateľky v Rakúsku. Proti tomuto dokumentu hlasovala Národná rada SR minulý týždeň, proti prijatiu kompaktu sa vyslovili strany Smer-SD, SNS, Sme rodina a ĽSNS. Tieto strany majú problém aj s tým, aby do Marakéša išiel zástupca Slovenska prezentovať výhrady Slovenska.

Viac..  Summit EÚ je zameraný na Ukrajinu, obranu, ale aj na Blízky východ a farmárov

Lajčák vo štvrtok, keď parlament toto uznesenie prijal, oznámil podanie demisie. Tá sa dostala k prezidentovi na stôl v piatok. Dnes po rokovaní vlády sa Lajčák aj Pellegrini majú stretnúť s prezidentom Andrejom Kiskom, ktorý je za účasť Slovenska v Marakéši. Podľa svojich slov pozícii ministra rozumie, ale bol by nerád, ak by o neho Slovensko prišlo. Za jeho zotrvanie vo funkcii sa bol u premiéra prihovoriť aj šéf Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) Thomas Greminger. Slovensko bude tejto organizácii budúci rok predsedať. Právnici upozorňujú, že prezident nemôže demisiu odmietnuť.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Slovensko

Členstvo v Únii prinieslo Slovensku tisícky projektov a investícií vo výške 30 miliárd eur

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Juraj Blanár v utorok otvoril sériu podujatí, …

Consent choices