Eurojust
Unijná agentúra pre súdnu spoluprácu Eurojust. PHOTO: © European Union.

Špeciálne zložky zasahujú po celej Európe proti talianskej mafii ‚Ndrangheta

BERLÍN / V Nemecku, v Taliansku, v Holandsku a v Belgicku zasahuje polícia od rána proti členom talianskej mafii ‚Ndranghete. Spolkový kriminálny úrad (BKA) vo Wiesbadene bez upresnenia oznámil, že prebiehajú domové prehliadky a niekoľko osôb už bolo zadržaných.

V Nemecku zasahuje polícia proti mafii v Severnom Porýní-Vestfalsku a v Bavorsku. „Opatrenia stále pokračujú,“ uviedol hovorca kriminálneho úradu. Podľa denníka Bild doteraz prehľadali viac než 100 objektov, medzi inými aj pizzériu v Porýní.

Celú medzinárodnú akciu koordinuje unijná agentúra pre súdnu spoluprácu Eurojust, ktorá chce o vyšetrovaní informovať na poludnie na tlačovej konferencii v Háágu. BKA sľúbila, že poskytne podrobnosti až neskôr, okolo 15:00.

Kalábrijská mafia ‚Ndrangheta patrí k najmocnejším talianskym zločineckým organizáciám. Dominantné postavenie má najmä v pašovaní drog do Európy. Podľa talianskeho sudcu Nicoly Gratteriho, ktorý s mafiou bojuje už dlhé roky, ale skupina operuje na všetkých kontinentoch a svoju pôsobnosť stále rozširuje.

Viac..  Ivan Štefanec: Smrť Slováka si žiada spravodlivé vyriešenie prípadu

​Podľa talianskej agentúry ANSA zásahy proti ‚Ndranghete polícia uskutočňuje aj v juhoamerických krajinách. V súvislosti s vraždou novinára Ján Kuciaka vyšli najavo informácie, že mafia má pôsobnosť aj na Slovensku. Vo svojom poslednom článku písal Kuciak o možnom zneužívaní agrodotácii EÚ práve rodinou, ktorá je údajne napojená na kalábrijsku mafiu, ako aj na vládnych úradníkov.

Veľmi často sa v tejto súvislosti skloňovali mená Antonina Vadalu a Diega Rodu.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices