Juan Fernando Lopez Aguilar
Španielsky sociálny demokrat Juan Fernando López Aguilar. PHOTO: © European Union-EP.

Europoslanec Aguilar: Viac ako 90% ľudí, ktorí žiadajú o azyl v EÚ, sa sem dostali nelegálnymi cestami

Európsky parlament sa zaoberá návrhom na zavedenie humanitárnych víz. Ich udeľovanie by mohlo zamedziť tomu, aby utečenci riskovali svoje životy v rukách pašerákov. 

Návrh žiada Európsku komisiu, aby pripravila legislatívu, ktorá by ľuďom čeliacim vojne alebo prenasledovaniu umožnila požiadať o špeciálny typ víz na ambasádach alebo konzulátoch krajín EÚ. Tento dokument, ktorý pripravil španielsky sociálny demokrat Juan Fernando López Aguilar, už 3. decembra odobril výbor pre občianske slobody. 11. decembra bude o ňom hlasovať celé parlamentné plénum. Autorovi pri tejto príležitosti odpovedá na niekoľko otázok.

Môžete nám v krátkosti vysvetliť váš návrh na zavedenie humanitárnych víz?

Viac ako 90% ľudí, ktorí žiadajú o azyl v EÚ, sa sem dostali nelegálnymi cestami. A my sa čudujeme prečo. Pretože žiadne legálne cesty nemajú. Musíme preto pre nich túto legálnu cestu zabezpečiť, aby nemuseli svoje životy a životy svojich blízkych riskovať v rukách pašerákov.

Humanitárne vízum by vám v praxi umožnilo získať obmedzené povolenie na vstup do určitej krajiny EÚ, aby ste tu mohli požiadať o azyl. Záujemcovia by sa o humanitárne víza mohli uchádzať na ktoromkoľvek konzuláte alebo ambasáde členských štátov alebo prostredníctvom delegácií EÚ v zahraničí. Takýto systém by mohol byť riešením pre ľudí, ktorí nemajú inú možnosť, než zveriť sa do rúk pašerákom. Len pripomeniem, že za posledné roky kvôli tomu v Stredomorí zahynulo najmenej 30 tisíc ľudí.

Kto by tieto humanitárne víza mohol dostávať?

Takýchto prípadov je veľmi veľa. Dostať by ho napríklad mohla rodina, ktorá je prenasledovaná alebo vystavená násiliu kvôli svojmu náboženskému presvedčeniu. Príkladom sú kresťania v Sýrii a Iraku, nemoslimské obyvateľstvo Afganistanu, LGTB ľudia vo väčšine moslimských krajín alebo iné etnické skupiny, ktorých bezpečnosť je ohrozená.

Viac..  Ivan Štefanec: Spoločná obrana musí byť prioritou

Aké budú ďalšie kroky, ak parlament návrh schváli?

Toto nie je legislatíva, ale iniciatívna správa z podnetu poslancov. Je to výzva pre Európsku komisiu, aby pripravila právne predpisy, ktorý by tieto humanitárne víza umožnili.

Nedávne prieskumy verejnej mienky ukázali, že Európania majú z prisťahovalectva stále obavy. Akými ďalšími návrhmi na zvládanie migrácie sa parlament zaoberá?

V prvom rade je potrebné odlíšiť fakty od dojmov. Vo všeobecnosti panuje akýsi názor, že migrácia je mimo kontroly, je agresívnou inváziou do EÚ alebo akýmsi trójskym koňom. Na potvrdenie týchto dohadov však neexistujú žiadne empirické dôkazy. Faktom je, že počet prichádzajúcich do Európy výrazne klesá.

Máme možnosť ukázať našu solidaritu a spoločne sa podeliť o zodpovednosť – a to v rámci spoločného európskeho azylového systému. Lenže Rada členských štátov brzdí únijný rozhodovací proces. Parlament robil, čo mohol, aby poskytol legislatívu, ktorá zahrňovala aj revíziu takzvaného dublinského systému, ktorý, ako sa ukázalo, vedie k extrémne nespravodlivému rozloženiu zodpovednosti. Potrebujeme spoločný európsky systém na vybavovanie žiadostí o azyl a nie preťažovať stredomorské štáty.

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices