Branislav Skripek pocas uvodnej modlitby Europskych modlitebnych ranajok 2018_2
Branislav Škripek počas úvodnej modlitby Európskych modlitebných raňajok 2018. Foto: Archív BŠ.

Európske modlitebné raňajky pripomenuli, že pravda je v dobe falošných správ najcennejšia komodita

Európske modlitebné raňajky spolu s viacerými sprievodnými duchovnými a kultúrnymi podujatiami vyvrcholili dnes v Európskom parlamente v Bruseli.

21. európske modlitebné raňajky boli stretnutím kresťanských politikov a účastníkov z cirkevného prostredia – kňazov, pastorov, rehoľníkov. Branislav Škripek, poslanec EP, predniesol úvodnú modlitbu a povzbudil tak približne 400 účastníkov k aktívnemu praktizovaniu poslania kresťanov angažovaných v politike. „Potrebujeme sa naučiť vnímať, že Boh nie je mimo politiky. Keď politik rozumie, čo je evanjelium Ježiša Krista, má ho pochopené, praktizuje ho a vie ho priniesť do politického prostredia, tak to vytvára predpoklad, aby život prekvital a fungoval vo svojich najhlbších hodnotách. Na tomto stretnutí som opäť videl, že Božia milosť pôsobí v politickej práci.“

Biblický citát „Ježiš, plný milosti a pravdy“ (Jn 1, 14) bol témou Európskych modlitebných raňajok 2018. V dobe falošných správ tento verš získava novú aktualizáciu. Pilátova otázka „Čo je pravda?“ sa ozýva aj dnes z diskusií na osobnej aj verejnej úrovni. Podujatie pripomenulo Ježišovu odpoveď: „Ja som pravda.“ Modlitby účastníkov raňajok preto smerovali k podriadenosti Ježišovi, ktorý je plný milosti a pravdy.

Posolstvo rečníkov zhrnul Branislav Škripek nasledovne: Dotkla sa ma myšlienka, ktorú predniesol fínsky minister zahraničných Timo Soini, aby sme prinášali život aj v našej politickej práci – tak ako Ježiš Kristus prinášal život dokonca aj ľuďom, ktorí zomreli, keď ich vzkriesil. Poslankyňa rakúskeho parlamentu Gudrun Kugler pripomenula výzvu emeritného pápeža Benedikta XVI., že máme sa starať o zem a prírodu a zachovávať jej prirodzenosť. To isté sa však týka aj prirodzenosti človeka, ktorú nemôžeme prekrúcať na niečo iné.

Európske modlitebné raňajky sa usporadúvajú od roku 1998. Podujatie sa koná každý rok v belgickom Bruseli a spája nasledovníkov Ježiša Krista prostredníctvom modlitieb a priateľstiev. Ich idea vychádza z povolania milovať Boha celým svojím srdcom, dušou a mysľou a milovať svojho blížneho ako seba samého. Preto sú modlitebné raňajky založené viac na vzťahoch než na agende. Je to miesto stretnutia, kde sa účastníci môžu navzájom povzbudzovať k hľadaniu vzťahov, ktoré sú zamerané na Ježiša a jeho učenie. Aj ich 21. ročník ukázal pestrosť a zároveň jednotu, pretože hoci účastníci prichádzajú z rôznych prostredí, spája ich viera v jedno evanjelium.

Viac..  Lídri EÚ riešia otázku hospodárskej budúcnosti a konkurencieschopnosti Európy
Branislav Skripek pocas uvodnej modlitby Europskych modlitebnych ranajok 2018
Branislav Škripek počas úvodnej modlitby Európskych modlitebných raňajok 2018. Foto: Archív BŠ.
Europske-modlitebne-ranajky-2018
Európske modlitebné raňajky 2018. Foto: Archív BŠ.

O dac

Odporúčame pozrieť

Európsky parlament

Odhalenie špiónky aj podpora 50 miliárd eur. Europarlament zhodnotil dva roky vojny

Už sú to dva roky od agresívneho napadnutia Ukrajiny Ruskom. Toto dvojročné obdobie bilancoval už …

Consent choices