hodinky
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Tešili ste sa, že čas sa už čoskoro v zime a v lete meniť nebude? Zbytočne

BRATISLAVA/BRUSEL / Otázka kedy skončí striedanie letného a štandardného času je opäť aktuálna. Po dátumoch ako jar či jeseň 2019, tento týždeň prišli s ďalším – rok 2021. Členské štáty Európskej únie sa totiž zhodli zatiaľ iba na dvoch veciach: že chcú, aby sa striedanie zrušilo a že viaceré z nich ešte nie sú na tento krok pripravené.

Aj pondelňajšie rokovanie rady ministrov v Bruseli ukázalo že je ešte veľa problémov, ktoré sa musia vyriešiť, pokiaľ zrušíme striedanie zimného a letného času. Preto Rakúsko prichádza s kompromisným návrhom, urobiť tak až v roku 2021,“ uviedol rakúsky minister dopravy, Norbert Hofer.

Európska komisia pôvodne ambiciózne navrhovala, aby sme si hodinky nemuseli posúvať od jari budúceho roka. No to vyvolalo množstvo obáv.

Ani návrh Rakúska, aby sa striedanie časov definitívne skončilo najneskôr v októbri 2021, nemusí byť posledný. Po ňom totiž preberá predsedníctvo v Rade Európy Rumunsko a to môže mať úplne iný názor.

Aj keď väčšina členských krajín únie víta spomalenie procesu a chce si počkať na detailnejšiu diskusiu, podrobnú analýzu i jasnú koordináciu, v ovzduší je cítiť aj sklamanie. Ja by som preferovala, keby ten legislatívny proces aspoň vrámci parlamentu bol skončil v tomto volebnom období a boli by sme to odhlasovali,“ myslí si europoslankyňa Anna Záborská. Verila som, že sa dohodneme o zrušení striedania času, no iba sme si vypočuli správu o pokroku,“ pridáva sa Violeta Bulcová, europoslankyňa pre dopravu.

Viac..  Grécke ostrovy spúšťajú špeciálny vízový program pre tureckých návštevníkov

Pripomeňme, že Slováci vo viacerých prieskumoch hlasovali za zachovanie letného času. Ktorý čas si nechať, o tom môže rozhodnúť každá krajina sama. „To posunutie na rok 2021 má výhody v tom, aby sa rozhodli, že zachovajú 3 časové pásma a inak bude ten čas v krajinách EÚ rovnaký,“ hovorí Záborská.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Zaborska

Buďte s nami pri eurovoľbách, staňte sa členom okrskovej komisie za Kresťanskú úniu

Už 8. júna 2024 nás čakajú voľby do Európskeho parlamentu. Ak máte záujem o členstvo v okrskovej komisii za …

Consent choices