zemegula
PHOTO: redakcia/red.

Čo nové vo svete? Prinášame vám prehľad uplynulého 48. týždňa 2018

INFLÁCIA V NEMECKU AJ EUROZÓNE V NOVEMBRI SPOMALILA

NEMECKO: Makro kalendár ponúkol len výsledky novembrových nemeckých indexov IFO. Hodnotenie podnikateľského prostredia v jedenástom mesiaci tohto roka kleslo o -0,9 bodu na 102 bodov. Trhy očakávali, že hodnota tohto indexu sa zníži, avšak iba na 102,3 bodu. Oproti predchádzajúcemu obdobiu, teda októbru, klesli oba subindexy. Index vyjadrujúci očakávania do budúcna klesol o -1 bod, pričom trhy očakávali pokles, no mali o niečo optimistickejší odhad. Index mapujúci súčasnú situáciu si pohoršil o – 0,7 bodu, no v tomto prípade trhový konsenzus počítal s mierne vyšším poklesom. Zaujímavým údajom zverejneným v Nemecku bola spotrebiteľská dôvera podľa agentúry GfK, ktorá v decembri mierne klesla na 10,4 bodu z novembrovej úrovne 10,6 bodu.

„Tempo medziročného rastu inflácie v Nemecku v jedenástom mesiaci tohto roka, v porovnaní s októbrovým rastom, podľa rýchleho odhadu spomalilo o -0,2 p. bodu na 2,3 % podľa národného CPI indexu, resp. na 2,2 % v prípade harmonizovaného HICP indexu. Trhový konsenzus počítal so spomalením tempa rastu nemeckých spotrebiteľských cien, no iba o -0,1 p. bodu. Medzimesačne inflácia podľa oboch indexov vzrástla o 0,1 % pri trhových očakávaniach na úrovni 0,2 %,“ uviedol analytický tím Poštovej banky.

EUROZÓNA: Európsky makro kalendár priniesol zaujímavé čísla v podobe novembrového prvého odhadu inflácie v menovom bloku. Tá spomalila z októbrovej medziročnej úrovne 2,2 % na novembrových 2,0 %. Trhy síce takéto spomalenie rastu spotrebiteľských cien očakávali, napriek tomu to ale nie je pre európsku menu dobrý výsledok. Nenahráva totiž do kariet tým investorom, ktorí by si predstavovali rýchlejší rast úrokových sadzieb v eurozóne. Aj jadrová inflácia v menovom bloku spomalila na rovné 1 % z októbrovej hodnoty 1,1 %, pričom v tomto prípade trhy odhadovali zotrvanie na úrovni 1,1 % aj v novembri.

SVET: Cez víkend sa uskutočnilo zasadnutie G20, ktorého výsledky sú ale diskutabilné. Dosahovanie akýchkoľvek dohôd je v súčasnosti pomerne zložité, a to hlavne kvôli rozdielnemu postoju EÚ a Spojených štátov k otázke obchodných dohôd. USA na čele s Trumpom totiž veria, že bilaterálne obchodné dohody sú pre ne výhodnejšie. Únia je naopak zástancom multilaterálnych dohôd na poli zahraničného obchodu. Okrem toho USA vedú svoju vlastnú obchodnú vojnu s Čínou a v spoločnom vyhlásení G20 sa neobjavila žiadna kritika Číny za nekalé obchodné praktiky. Úspech ale prinieslo vzájomné rokovanie Trumpa s jeho čínskym náprotivkom, na ktorom sa obaja dohodli, že posúvajú zavedenie nových colných opatrení o 90 dní (pôvodne mali začať platiť už od 1. januára 2019). A to malo na trhy v podstate výraznejší dopad (pozitívnym smerom) než celé zasadnutie G20. Priaznivý vplyv to malo aj na európske trhy, keďže opadla panika vyplývajúca z toho, že by USA mohli zaviesť 25 %-né clá na automobily, vrátane tých nemeckých.

Viac..  Lagardová: Európa a USA by nemali súťažiť o to, kto ponúkne vyššie dotácie

USA: Prvý muž amerického Fed-u Jerome Powel minulý týždeň vyhlásil, že americké sadzby sú „tesne pod svojou neutrálnou úrovňou“, teda úrovňou, ktorá ekonomiku ani nestimuluje, ale ani nebrzdí. Ešte minulý mesiac pritom Powel tvrdil, že k neutrálnym úrovniam majú US sadzby ešte ďaleko. Zmenu jeho rétoriky takýmto holubičím smerom si trhy vysvetlili ako jasný signál toho, že rast amerických sadzieb bude budúci rok pomalší. To stiahlo dolár smerom nadol a vytvorilo priestor pre výrazný rast európskej meny.

Spoza druhého brehu Atlantiku bol zverejnený hlavne druhý odhad rastu anualizovaného HDP za 3. tohtoročný kvartál, ktorý potvrdil úroveň 3,5 % na základe prvotného odhadu. Predaj nových domov v US ekonomike sa v októbri výrazne medzimesačne prepadol o -8,9 %, pričom mesiac predtým vzrástol o 1 % a trhy v októbri očakávali ešte výraznejší rast o rovné 4 %. Skutočnosť bola teda pre ne výrazným sklamaním vo vývoji na realitnom trhu. Rast osobných príjmov bol v októbri podstatne rýchlejší, a to o 0,5 %, po septembrovom zvýšení o 0,2 %. Ani trhový konsenzus nepočítal s takouto dynamikou rastu [iba na úrovni 0,4 %]. Podobne sa situácia vyvíjala aj pri osobných výdavkoch. Tie vzrástli o 0,6 %, čo je o 0,2 p. bodu viac ako trhy čakali, a zároveň o 0,4 p. bodu viac ako rástli v septembri.

O dac

Odporúčame pozrieť

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb …

Consent choices