Lajcak
Minister zahraničných vecí SR Miroslav Lajčák. PHOTO: © European Union- EP.

Slovensko preberá predsedníctvo v OBSE

Talianske predsedníctvo v Organizácii pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) symbolicky odovzdalo štafetu Slovensku, ktoré sa do čela organizácie postaví už o tri týždne – 1. januára 2019. Úradujúceho predsedu OBSE a šéfa talianskej diplomacie Enza Moavera Milanesiho tak v kresle nahradí minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Lajčák.

“Tieto dva dni dobre ukázali naladenie a predstavy účastníckych štátov OBSE v nasledujúcom roku,” povedal minister Lajčák v reakcii na dianie počas 25. Ministerskej rady, ktorá zasadala 6. a 7. decembra v Miláne. V decembri 2019 sa toto stretnutie za účasti delegácií z 57 krajín uskutoční v Bratislave.

Ministerská rada je každoročne príležitosťou zhodnotiť dianie v OBSE a zároveň identifikovať výzvy v nasledujúcom období. “Byť na čele OBSE v roku 2019 nebude jednoduchá úloha. Musíme urobiť viac – viac v spolupráci, viac v záväzkoch, viac v kompromisoch. Musíme potrebujeme viac súčinnosti, aby sme dokázali reagovať na aktuálne dianie,” uviedol šéf slovenskej diplomacie. Ako ukázali rokovania v Miláne, kríza na Ukrajine a jej aktuálny vývoj budú jednou z kľúčových tém, ktorými sa bude slovenské predsedníctvo v OBSE budúci rok zaoberať.

Slovenské priority v OBSE v roku 2019 predstaví minister Lajčák 10. januára 2019 vo Viedni. Už dnes vieme, že sa budeme sústrediť na prevenciu konfliktov, efektívny multilateralizmus a bezpečnú budúcnosť. “Nie sme naivní vo vyhodnocovaní zložitej reality dnešných dní. Slovenské predsedníctvo v OBSE je ambiciózne, ale realistické, uviedol na záverečnej tlačovej konferencii M. Lajčák.

Viac..  Peking kritizuje EK za vyšetrovanie čínskych výrobcov veterných turbín

V druhý a záverečný deň Ministerskej rady OBSE sa minister Lajčák stretol bilaterálne so svojim gruzínskym partnerom Davidom Zalkalianim, kazašským ministrom zahraničných vecí Kairatom Andrachamanovom a šéfom zahraničných vecí Arménska Zohrabom Mnatsakanyanom. S vysokým komisárom OBSE pre národnostné menšiny Lambertom Zannierom hovoril M. Lajčák o otázkach, ktoré v ľudskoprávnej oblasti budú v roku 2019 zamestnávať aj slovenské predsedníctvo.

O dac

Odporúčame pozrieť

EK schválila Slovensku 20 miliónov eur na podporu podnikov v súvislosti s vojnou na Ukrajine

Európska komisia schválila slovenskú schému vo výške 20 miliónov eur na podporu podnikov pôsobiacich v prvovýrobe …

Consent choices