tablet
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Európsky parlament bude hlasovať o zavedení novej digitálnej dane

Poslanci Európskeho parlamentu sa chystajú hlasovať o zavedení novej digitálnej dane, ktorou by sa zdaňovali príjmy veľkých technologických gigantov. Ide o prvú európsku daň tohto druhu. 

Európsky parlament čaká vo štvrtok 13. decembra hlasovanie o dvoch návrhoch, ktoré vyzývajú EÚ k zavedeniu daňového systému pre digitálne služby. Táto legislatíva by členským štátom umožnila zdaniť príjmy technologických gigantov, ktoré získavajú na ich území a to aj vtedy, ak tam nemajú sídlo.

Rozmach globálnej digitálnej ekonomiky priniesol so sebou aj nové obchodné modely, na ktoré naše daňové systémy, vyvinuté najmä počas dvadsiateho storočia, už nestačia. Digitálne firmy využívajú to, že v krajinách, kde pôsobia, nemusia byť fyzicky prítomné a majú potom tendenciu platiť len zlomok daní uvalených na iné právnické osoby.

Spravodlivé dane

Keďže ide v podstate o celosvetový problém, Európska komisia sa snaží nájsť medzinárodné riešenie v rámci OECD. Ešte predtým, ako sa podarí dosiahnuť všeobecnú zhodu, sa parlament snaží zriadiť spoločný systém zdanenia digitálnych služieb (DST).

Prvý z návrhov mieri na veľké digitálne firmy, ktoré celosvetovo generujú zisky sprostredkovaním služieb. Ide napríklad o vyhľadávače, sociálne siete alebo online trhoviská.

Spravodajca tohto návrhu, holandský socialista Paul Tang kritizuje ministrov Únie za to, že na svojom zasadnutí 4. decembra nepodporili zavedenie DST. Namiesto toho podľa neho predstavili oklieštený návrh, ktorý by nevstúpil do platnosti pred rokom 2021.

„Odďaľovanie takéhoto dôležitého rozhodnutia je neférové voči poctivým daňovým poplatníkom a zároveň poškodzuje európsku ekonomiku ako celok,“ hovorí Tang.

„Chceme sa postarať o to, aby nadnárodné firmy ako Google, Facebook a Amazon platili na daniach spravodlivý podiel tak ako to robia bežní občania a malé firmy. Snažili sme sa rozšíriť pôsobnosť tejto dane a zvýšiť daňovú sadzbu a budeme aj naďalej bojovať za daňovú spravodlivosť v Európe,“ vysvetľuje postoj Európskeho parlamentu.

Viac..  Lídri EÚ podporili plán na použitie výnosov z ruských aktív v prospech Ukrajiny

Druhý návrh zavádza parametre, podľa ktorých by mohli úrady určiť, že určitá firma má na území daného štátu zdaniteľnú „digitálnu prítomnosť“. Tá by mohla vychádzať z množstva poskytovaných digitálnych služieb (ročné zisky viac ako 7 miliónov eur), počtu užívateľov (viac ako 100 000 v danom štáte) alebo z počtu obchodných zmlúv na digitálne služby (viac ako tritisíc).

Podľa jeho spravodajcu, poľského ľudového poslanca Dariusza Rosatiho je „najvyšší čas konať.“ EÚ by mala v tejto problematike určovať trend a zároveň pokračovať v rokovaniach na úrovni OECD, dodáva.
Ďalšie kroky

O legislatívnom balíku pre digitálne dane sa bude v pléne rokovať v stredu 12. decembra. Deň na to budú poslanci hlasovať o svojich odporúčaniach. Keďže ide o dane, parlament tu má len poradnú úlohu. Rozhodnutie stojí na ministroch členských štátov, ktorí sa na ňom musia zhodnúť všetci do jedného.

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices