Strasburg
Foto: Reprofoto noviny.sk.

Streľba v Štrasburgu: Počet obetí útoku stúpol na 4, strelec je stále na úteku

ŠTRASBURG / Streľba sa odohrala v blízkosti vianočných trhov, ktoré sa nachádzajú na námestí Place Kleber v centre mesta. Polícia a špeciálne jednotky miesto činu obkľúčili a uzavreli. Po strelcovi pátrajú, jeho identitu už vyšetrovatelia poznajú. Stále je na úteku.

Novinár, ktorý sa nachádzal na mieste činu na sociálnu sieť Twitter napísal, že zadunelo najmenej 12 výstrelov. Podľa informácií starostu Štrasburgu Rolanda Riesa si streľba vyžiadala štyri obete a najmenej 12 zranených osôb. Najmenej 4 osoby sú v kritickom stave. Streľba začala dunieť okolo ôsmej večer miestneho času.

Polícia identitu strelca pozná a je mu na stope. Údajne je zranený po zásahu od vojaka, ktorý sa ho snažil zadržať. Bezpečnostné zložky útočníka evidovali ako „možnú teroristickú hrozbu“. Francúzske médiá tvrdia, že páchateľ žil v časti Neudorf. V utorok ráno z bytu ušiel. Vyšetrovatelia ho chceli zadržať v súvislosti s krádežou. Agentúra AFP uvádza, že mal byť zapletený do pokusu o vraždu.

​Počas razie v jeho byte objavili granáty. Noviny Dernières Nouvelles d’Alsace tvrdia, že v roku 2011 ho odsúdili na 2 roky za útok so zbraňou. Podľa France 24, ktorá sa odvoláva na policajné zdroje, má útočník 29 rokov a narodil sa v Štrasburgu. 

Majiteľ jedného z obchodov v postihnutej časti mesta tvrdí: „počul som výstrely, ľudia začali utekať na všetky strany. Trvalo to približne desať minút.“

Svedok Pater Fritz povedal BBC, že potom ako počul streľbu našiel na zemi postreleného muža. Pokúsil sa ho resuscitovať, ale nepodarilo sa. „Nebola tam žiadna sanitka. Po 45 minútach, čo som ho oživoval mi lekár, ktorého som mal na linke povedal, že už mu pomôcť nedokážem.“ Obeťou by mal byť muž z Thajska.

Viac..  Európska komisia upozorňuje na riziko hladomoru v Pásme Gazy

Emmanuel Foulon, z tlačového oddelenia Európskeho parlamentu povedal, že v meste sa začalo strieľať a následne vypukla panika.Policajti utekali ulicami k miestu, odkiaľ sa dunenie ozývalo.

Zástupca starostu Štrasburgu Alain Fontanel na Twitteri upozornil obyvateľov, aby nevychádzali, kým polícia miesto streľby a okolie nezabezpečí. Na miesto dorazil francúzsky minister vnútra, ktorý streľbu označil ako „veľmi vážny verejný bezpečnostný incident“. Prokurát otvoril vyšetrovanie.

Polícia okolie miesta steľby uzavrela zátarasami, dokonca nechce pustiť do uzavretej oblasti ani tam žijúcich ľudí. Obyvateľov oblasti Neudorf a Etoile park žiadajú, aby neopúšťali svoje byty. Mestskú hromadnú dopravu, smerujúcu k miestu streľby, zastavili.

V Európskom parlamente ostáva aj mnoho europoslancov, ktorí z bezpečnostných dôvodov nemôžu opustiť budovu.

Motív strelca, ktorý už je pre vyšetrovateľov známy, zatiaľ polícia nepozná. Mnohé médiá však v tejto súvislosti špekulujú, že mohlo ísť pravdepodobne o útok islamského extrémistu, keďže vianočné trhy v iných mestách sa stali obeťou podobných útokov alebo pokusov o útok aj v minulosti.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Európsky parlament

Odhalenie špiónky aj podpora 50 miliárd eur. Europarlament zhodnotil dva roky vojny

Už sú to dva roky od agresívneho napadnutia Ukrajiny Ruskom. Toto dvojročné obdobie bilancoval už …

Consent choices